مسجد اتابکان یکی از بناهای تاریخی و از جاهای دیدنی شهرکرد است که قدمتی 800 ساله دارد. این مسجد قدیمی ترین بنای تاریخی است که در شهرکرد واقع شده و معماری آن حال و هوای قرنهای اولیه اسلام را دارد.
درباره مسجد اتابکان
اتابکان لر بزرگ که در منطقه شهرکرد و در سال هفتم هجری حکومت میکردند، تصمیم به ساخت این مسجد گرفتند. این حکومت تا اواسط قرن نهم ادامه داشت و آخرین فرمانروای این حکومت به دست سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری کشته شد. همانطور که گفته شد سبک معماری این مسجد شباهت بسیار زیادی به سبک معماری اوایل اسلام دارد و عمری 800 ساله دارد. مسجد اتابکان در دورههای قاجاریه، صفویه و پهلوی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. همچنین این اثر در سال 1351 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. مسجد اتابکان را با نامهای مسجد امام صادق و درب امامزاده نیز میشناسند.
معماری مسجد اتابکان
در ساخت این مسجد از خشت، گل و آجر استفاده شده که متریال معمول آن زمان بوده است. همچنین دیواره بیرونی مسجد هم در دوران صفویه ساخته شده است. این مسجد ایوان، صحن، گلدسته و منارهای ندارد و کاملا سرپوشیده است و دارای چهار ستون با طاقی بسیار زیبا است.
محراب این مسجد بسیار ساده است و تزئینات و طراحی خاصی ندارد جز تنها عبارتی که در قسمت بالایی محراب نوشته شده است. در قسمت بالایی دیوار سه پنجره قرار گرفته تا به عنوان نورگیر مسجد عمل کنند. همچنین بخشهای دیگری هم در کنار مسجد اتابکان مانند تطهیرخانه و چند دهنه مغازه ساخته شده بوده که به مرور زمان تخریب شدهاند.
درب ورودی مسجد اتابکان چوبی است و قاب بندی شده است. همچنین نقوش مختلفی بر روی آن طراحی شده است که جلوه خاصی را به آن میدهد. یک گل میخک در پشت لنگه سمت راست درب ساخته شده است که نشان دهنده نمای اسلامی قدیمی است. در کنار درب دو سکو وجود دارد که بر روی آنها عبارت ” انا مدینه العلم و علی بابها” نگاشته شده است.

مسجد اتابکان در حال حاضر
با اینکه قدمت این مسجد به 8 قرن میرسد اما به خوبی توانسته استحکام خود را حفظ کند. در سال 91 به دلیل قسمتهایی از آن که تخریب شده بود و آسیب دیده بود، مرمت و بازسازی آن در دستور کار قرار گرفت. با اینکه مسجد اتابکان عمر زیادی دارد اما هنوز هم مراسمهای مختلفی در آن برگزار میشود و محل نمازگزاران هم میباشد.
بهترین زمان بازدید از مسجد اتابکان
این مسجد کاملا سرپوشیده است و محدودتی از بابت سرما و گرما نخواهید داشت اما اگر قصد اقامت در این شهر و بازدید از مکانهای گردشگری دیگر را هم دارید، بهتر است در فصول گرم سال مانند بهار و تابستان به آن سر بزنید تا یک آب و هوای معتدل را تجربه کنید.شما میتوانید در این به مسجد جامع شهرکرد هم بروید.
نحوه بازدید از مسجد اتابکان
بازدید از مسجد اتابکان رایگان است و نیازی به تهیه بلیط ندارید. اگر میخواهید از این اثر مذهبی تاریخی به صورت کامل بازدید کنید و وقتتان را در آن بگذرانید بهتر است زمانی تقریبا 1 الی 2 ساعت را به آن اختصاص دهید.
راههای دسترسی به مسجد اتابکان
اگر یک خیابان معروف و شناخته شده در شهرکرد وجود داشته باشد، قطعا خیابان ولیعصر است. پس از ورود به این خیابان از هر کسی بپرسید ورودی مسجد اتابکان را به شما نشان خواهد داد.