تپه هگمتانه یکی از جاهای دیدنی همدان است که با نزدیک شدن به آن صدایی از تاریخ کهن ایران در گوشتان می پیچد. تاریخی که به 3000 سال پیش و زمان سلطنت ماد ها بازگشته و امروزه این مکان دیدنی را به عنوان یکی از آثار تاریخی به ثبت ملی رسانده است.
تپه های هگمتانه که در لغت به معنای تجمع و گرد هم آمدن است، از زمان ماد ها تا زمان اشکانیان یکی از مهم ترین مکان های گرد هم آمدن بوده است. به شکلی که مادها آن را پایتخت خود و هخامنشیان نیز آن را پایتخت تابستانی خود نامیده بودند.
بنای تپه هگمتانه
به دور از تاریخ و زیبایی منحصر به فرد به کار رفته، در ساخت این بنا، مهندسی بسیار دقیقی از زمان های قبل از میلاد، بر جای مانده که امروزه نیز مهندسان را به حیرت انداخته است. این بنا که متشکل از هفت قلعه تو در تو است، در نزدیکی منطقه مسکونی ساخته شده.

نظریه شناسان باستان با پیدا کردن کتیبه ها و دست نوشته هایی ، بر این باورند که قلعه هفتم که معروف به کاخ پادشاه بوده است، ستون هایی از جنس طلا و نقره داشته و کنده کاری های تزئینی زیادی را در دل خود گنجانده بوده است. از طرفی چوب بکار رفته در ساخت این بنای تاریخی از درختان خوش قد و قامت سرو و کاج بوده است.
بنا بر جست و جو هایی که توسط باستان شناسان و مهندسان بر روی تپه هگمتانه یکی از جاهای دیدنی همدان صورت گرفته، آنها توانستند یکی دیگر از راز های معماری باستان را فاش کنند. و این راز به مهندسی شبکه آب رسانی این هفت قلعه باز می گردد. آب رسانی در تپه هگمتانه به مانند شبکه فاضلاب امروزی بوده و کاملا طرح منظمی داشته به گونه ای که میان هر یک از کانال های آب، مسیر های عبوری ایجاد شده که هر کدام با عرض 3 متری بنا شده است.
از دیگر اکتشافات دیرینه شناسان ایرانی، در تپه هگمتانه، می توان به حصار 9 متری و دو برج واقع بر آن اشاره کرد که در گذشته هگمتانه را در بر می گرفته است.
یافته ها
از کشفیاتی که در تپه هگمتانه از جاهای دیدنی همدان صورت گرفته ، می توان به لوح زرین آرشام، لوح آریارمنه، ریتون سرباز از جنس طلا، کاسه سیمین خشایار شاه و ریتون سر شیر اشاره کرد.
لوح زرین آریارمنه : این لوح که در یکی از جاهای دیدنی همدان یعنی تپه هگمتانه کشف و مصادره شده امروزه در موزه برلین نگهداری می شود. ابعاد این لوح زرین ۱۲×۸ سانتی متر بوده که حاوی سخنان آریارمنه می باشد. آریارمنه یک هخامنشی بوده که احیانا برادر کورش شاه انشان نیز بوده است، او در این لوح نصفه با خط میخی چنین نوشته است که :
آریارمنه پادشاه بزرگ، شاه شاهان شاه پارس پور چئیش پیش شاه نواده هخامنش. آریارمنه پادشاه می گوید: این سرزمین پارس که من دارم و دارای ادهم های خوب و مردان نیک است، اهورامزدا آن را به من مرحمت فرموده است. از تفضل اهورامزدا من شاه این کشورم. آریارمنه می گوید: باشد که اهورامزدا مرا یاری کند.

تپه هگمتانه کجاست؟
این مکان دیدنی درست در مرکز شهر همدان و در خیابان اکباتان واقع شده و فاصله کمی با میدان امام خمینی دارد.