قلعه سورک یکی از بناهای تاریخی وجاهای دیدنی شهر کرد است که در روستای سورک از توابع شهرکرد واقع شده است. با اینکه آثار تاریخی دیگری هم در این روستا قرار دارد اما قلعه سورک مهم ترین اثر تاریخی است که در روستای سورک بنا شده. این بنا به دستور نصیرخان ملقب به سردار جنگ ساخته شد تا معماری تازهای را به نمایش بگذارد.
تاریخچه قلعه سورک
قلعه سورک در حال حاضر عمری 90 ساله دارد و در سال 1376 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت. این قلعه از قسمت مسکونی روستا فاصله دارد و با آخرین قسمت روستا فاصلهای 250 متری دارد. این بنا به دستور نصیرخان (سردار جنگ) با معماری درونگرایانه ساخته شد.
معماری قلعه سورک
زیربنای قلعه سورک 6000 متر و در دو طبقه طراحی شده است. در قسمت زیرین این بنا، زیرزمین و در قسمت فوقانی بخش شاه نشین قرار دارد که سرتاسر این بنا از خشت و آجر ساخته شده است. همچنین در اطراف ساختمان این بنا باغاتی وجود داشته که با گذشت زمان از بین رفتهاند. از دیگر بخشهای این قلعه میتوان ورودی اصلی، هشتی و حمام را نام برد.
قلعه سورک یک معماری درونگرایانه دارد به این معنی که سعی شده تا به داخل این بنا در مقایسه با قسمت بیرونی در زمینه طراحی و معماری توجه بیشتری شده باشد. بخش بیرونی عمارت کاملا ساده طراحی شده که نشانگر ظرافت آن است. البته تزئینات این بنا به طور کامل انجام نشده که به علت دائمی نبودن این مکان به عنوان محل اقامت نصیرخان است.

شاه نشین
از طریق دو پلکان میتوان به بخش شاه نشین دسترسی پیدا کرد که مستقیم به ایوان متصل میشود. این بخش دارای چند اتاق است و تزئیناتی که برای این خانه انجام شده است تنها در قسمت سربخاریهای آن مشاهده میشود. همچنین ستونهای این خانه کاملا ساده و سقف آن تنها با ورقهای فلزی پوشش داده شده است.
زیرزمین
این بخش از عمارت چند اتاق و یک راهروی طویل دارد که بر اساس گفتهها از آن به عنوان انبار ذخیره و مکانی برای استراحت خدمتکاران استفاده میشده است. در ضمن، بخش زیرزمین عمارت از خشت و گل ساخته شده است.
حمام
حمام یکی از بخشهای جالب و دیدنی این قلعه است که به عمارت اصلی متصل است. بخشهای این حمام شامل خزینه، گرمخانه، میاندر و چند ستون سنگی است. در قسمت گرمخانه از کاشیهای اسلیمی استفاده شده که نما و رنگی زیبا به این قسمت بخشیدهاند.
بهترین زمان بازدید از قلعه سورک
استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای سردسیر کشور ماست که اکثرا آب و هوای زمستانی دارد. بهترین زمانی که میتوانید برای بازدید مراجعه کنید دو ماه اول تابستان و دو ماه آخر بهار است که تقریبا در این زمان آب و هوای متعادلی دارد.البته در این فصل میتوانید به قلعه شمس آباد هم بروید.
نحوه بازدید از قلعه سورک
بازدید از این جاذبه تاریخی کاملا رایگان است. البته ساعات بازدید از قلعه سورک شناور است و بهتر است قبل از مراجعه برای بازدید با این مجموعه تماس حاصل فرمائید.
راههای دسترسی به قلعه سورک
روستای سورک در چهل کیلومتری جنوب شرقی شهرکرد واقع شده است. بعد از پیمودن این مسافت وارد روستا شوید و به سمت میدان ولایت بروید. از این میدان میتوانید ورودی این عمارت را ببینید.