معرفی
عمارت دهدشتی یکی از جاهای دیدنی بوشهر است .همانطور که امروزه ساختن ویلاها و خانه های گران قیمت کنار سواحل در میان ثروتمندان محبوب و پرطرفدار است، در گذشته نیز اشخاص متمول و به خصوص تجار عمارت های مجلل خود را در کنار ساحل می ساختند. در خیابان ساحلی بندر زیبای بوشهر عمارت های این چنینی که روزگاری متعلق به بازرگانان و تاجران بوده بسیار است. یکی از آن ها عمارت دهدشتی ست که از نمونه های بی نظیر هنر ایرانی است.

تاریخچه
بر خلاف خانه های ساخته شده در دوره ی قاجار در استان بوشهر، که نماهای ساده دارند و از تزیینات مختصر و ساده تشکیل شده اند، عمارت دهدشتی جزو پرتزیینات ترین و پر جزییات ترین عمارت های قاجاری بندر بوشهر است. اولین چیزی که این عمارت را از سایر عمارت های قاجاری بوشهر متمایز می کند تعداد طبقات آن است.
اولین ساختمان چهار طبقه در دوره ی قاجار، عمارت دهدشتی ست. و همین موضوع این بنا را خاص کرده است. غلام حسین دهدشتی تاجر برجسته و ثروتمند روغن در بوشهر قریب 200 سال پیش این عمارت را به منظور سکونت و انجام امور تجاری و بازرگانی بنا می کند.

معماری عمارت دهدشتی
در بیرون خانه درست پشت در ورودی سکویی برای انتظار ساخته شده و بعد از ورود به خانه از درب چوبی دولنگه، متوجه دیواری حایل در قسمت ورودی می شویم که نقش آن حفظ حریم شخصی و نبود دید مستقیم به اندرونی است. در وسط حیاط حوض مستطیل شکل و درخت ستبری در کنارش دیده می شود که حس آشنا و صمیمی به مخاطب القا می کند و در اطراف اتاق ها در طبقات مختلف با پنجره های ارسی و رنگ به رنگ از بیننده دلبری می کند.
رنگ اصلی بنا سفید است که مانع نفوذ و جذب گرمای شدید می شود و ظرافت و ریزه کاری های به کار رفته در در و پنجره ها و شیشه های کوچک رنگی در نیم دایره ی بالای هر پنجره تداعی کننده ی معماری سنتی ایرانی در دوره ی قاجار است.
شاهنشین با سقف آینه کاری و گچ بری های تحسین برانگیز در یک سو و سقف پذیرایی که به نقاشی های سبک اروپاییان زینت داده شده از سوی دیگر برای گردشگران شگفت انگیز است. طبقه های بالا برای امور تجاری و پذیرایی از میهمانان و تاجران استفاده می شده و در زیرزمین خانه مانند دیگر بناهای قاجار، آب انبار را ساخته اند.

حوضی که در حیاط است عمق بیشتری نسبت به حوض های معمول زمان خود دارد. این ساختمان در سال 1377 بازسازی و مرمت شده و به عنوان موزه ی تاریخ پزشکی با اشیا و اطلاعات پزشکی و بیماری های قدیم و درمان آن ها برای بازدید عموم استفاده می شود.
سقف ساختمان مسطح است و به شیوه ی معماری بیت میلانی طراحی و ساخته شده. از مصالح بومی بوشهر مانند سنگ های مرجانی و چوب های صندل و ساج هندی در ساخت این عمارت بهره برده اند. همچنین در این خانه بسیاری اسناد و مدارک و تمبرهای دویست ساله پیدا شده که مربوط به کشورهای اروپایی بوده اند.
وجه تسمیه
در قدیم به خانه ی غلامحسین دهدشتی که امروزه با نام عمارت دهدشتی شناخته می شود، عمارت روغنی نیز گفته می شده به این دلیل که صاحب این ملک تاجر روغن بوده..

مسیر دسترسی
در خیابان ساحلی و محله ی کوتی بندر بوشهر عمارت دهدشتی واقع شده است و نمایی رو به دریا دارد.
بهترین زمان بازدید
برای بازدید از دیدنی های بوشهر و عمارت دهشتی می توانید از ماه مهر تا نوروز زمانی را انتخاب کرده و به این بندر زیبای جنوبی سفر کنید.البته در طول سال توریسم های فراوانی از این مکان بازدید میکنند.میتوان از جاهای دیگر دیدنی بوشهر به عمارت گلشن است.