یکی از جاهای دیدنی همدان که بدون تردید می بایست از آن دیدن کنید، روستای ورکانه است. روستایی که قدمتی 400 ساله داشته و معروف به روستای صخره ای است. با ورود به این روستا خانه هایی را مشاهده می کنید که با سنگ های کوچک و بزرگ ساخته شده اند و رنگ هایی طبیعی از دل طبیعت را در خود گنجانده اند.
یکی از ویژگی های این روستا دارا بودن درختان زردآلو، گردو، انگور و سیب است و دلیل این امر وجود رودخانه های سیمین و ورکانه و جاری بودن پیوسته فواره های قنات است که در فصل تابستان سر سبزی دو چندانی را نصیب روستای ورکانه می کند.

علل نامگذاری
به گفته برخی افراد نام گذاری این روستا از گویش کردی سر چشمه می گیرد. در گویش کردی «ور» به معنی کنار و «کانه» به معنای چشمه است. ورکانه نیز به معنی بودن در کنار رود و چشمه است. اما از طرفی دیگر، به دلیل وجود معادن سنگ فراوان در حوالی روستا، نام ورکانه را به خود گرفته زیرا این روستا در نزدیکی ورکان یا همان معدن سنگ است.
هسته اولیه این روستا که پیرامون قنات روستا شکل گرفته، پیشینه ای طولانی داشته و سابقه تاریخی آن به اوایل دوره صفوی باز می گردد. گویش مردم روستای ورکانه به زبان های آذری، فارسی و کردی است و همین امر مزیده بر علت شده تا این مکان یکی دیگر از جاهای دیدنی همدان برای اقوام مختلف شود.

موسیقی محلی
موسیقی شایع در مابین مردم روستای ورکانه شامل ترانه هایی با اشعار بابا طاهر عریان بوده که با موسیقی عاشیقی عجین شده است که در مراسمی همچون عروسیها و جشن ها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین نوعی موسیقی محلی به نام سربازی و سه پا نیز در میان مردم روستا متداول است.
دیدنی های روستا
از مکان های دیدنی در روستای ورکانه می توان به مواردی چون : اصطبل پرورش اسب، قلعه مهری خانم، گورستان ورکانه و طبیعت بکر این روستا اشاره کرد.
اصطبل پرورش اسب ورکانه : زمینی به مساحت ۱۶۵۰ متر مربع که در فاصله 2 کیلومتری روستای ورکانه قرار دارد، که پیش از انقلاب، محل پرورش اسب شاه و درباریان او بود. این محل که توسط امیر تومان احداث شده، امروزه تبدیل به یکی از جاهای دیدنی همدان شده که سالانه گردشگران بسیاری را در دل خود جای می دهد.
طبیعت بکر روستا : همانطور که در قبل نیز به آن اشاره شد، این روستا در کنار دو رودخانه سیمین و ورکانه است که باعث ایجاد شدن طبیعتی بکر و سر سبز شده است درختانی که در اطراف این روستا روئیده شده باعث خنک تر شدن هوای روستا شده و از همین رو این روستا در تابستان مکان مناسبی برای سفر کردن است.

مسیر دسترسی
برای رسیدن به این روستای زیبای سنگی، ابتدا باید مسیر خود به سمت ملایر را از جاده همدان به ملایر در پیش بگیرید و با دیدن خروجی مربوط به روستا از جاده خارج شوید. پس از عبور از سد اکباتان و دیدن از روستاهای شمس آباد ، یلفان و علی آباد از طریق جاده ورکانه به روستای ورکانه خواهید رسید.