باغ ارم شیراز یکی ازجاهای دیدنی شیراز بهشمار میآید. کمتر کسی را میتوان یافت که به شیراز سفر کند، اما از این باغ زیبا و دوستداشتنی دیدن نکرده باشد.
حالا ما شما را دعوت میکنیم تا با هم، بر مرکب کلمات سوار شویم و سفری کوتاه به این باغ داشته باشیم.
سیر تاریخی باغ ارم شیراز
قدمت و تاریخچه دقیقی از تاریخ احداث این باغ در دست نیست. اما آنچه مسلّم است آن است که این باغ در دوران صفویه وجود داشته است و نشانههایی از آن در برخی سفرنامههای این دوران و دوران سلجوقیان به چشم میخورد.

دوران شکوه و شهرت این باغ و بسیاری از مکانهای تاریخی شیراز به دوران زندیه و حکومت کریم خان زند بازمیگردد. باغ ارم شیراز در این دوران توسط وکیل الرعایا مرمت و بازسازی شد. پس از زندیه و در اوایل حکومت قاجار، عمارت اصلی این باغ که یکی از شاهکارهای معماری ایرانی اسلامی است توسط ایلخان قشقایی و فرزندانش ساخته شد.
در دوران ناصرالدین شاه باغ ارم توسط حاج نصیرالملک شیرازی، سازنده مسجد زیبا و بینظیر نصیرالملک، خریداری و بازسازی و مرمت شد. پس از تغییراتی که نصیرالملک در این باغ و عمارت اصلی آن ایجاد کرد، دیگر تغییر خاصی بهجز مرمت در این بنا صورت نگرفته است و شکل کنونی باغ و عمارت اصلی دقیقاً، به همان شکل نگهداشته شده است.
در دوران پهلوی این باغ به تصرف حکومت در آمد و به دانشگاه شیراز اهدا شد. هم اکنون نیز دانشکده حقوق این دانشگاه در عمارت اصلی و دانشکده کشاورزی در باغ گیاه شناسی قرار دارند

گردش در باغ ارم و بازدید از بخشهای مختلف آن
باغ ارم شیراز به طور کلی به دو بخش باغ و ساختمانها تقسیم میشود که هرکدام جلوههای تاریخی و دیدنی خاص خود را دارند.
محوطه باغ ارم شیراز (فضای باز)
در محوطه این باغ، انواع درختان، گلها و گیاهان زینتی چشمان شما را به تماشا دعوت میکنند. اگر در اردیبهشت ماه در این باغ حضور داشته باشید، به واقع تکهای از بهشت برین را پیش چشمان خود خواهید دید. با استشمام عطر بینظیر بهار نارنج، آرامشی عمیق شما را فرا میگیرد و شنیدن آواز پرندگان و دیدن زبیای با عظمتی که مقابلتان است شما را سرمست میکند.
شما هیچگاه از قدم زدن در این باغ زیبا و مفرح خسته نخواهید شد. گویی روح بینهایت طلب شما، به منبع عظیمی از زیبایی رسیده است و قدم زدن در میان این باغ و همنوایی با باد و پرندگان آن، مانند آبی است بر عطش برخواسته از زندگی ماشینی.

بخش ساختمانی باغ ارم
بخش ساختمانی باغ ارم شیراز شامل چندین ساختمان و عمارت است که بزرگترین و مهمترین آنها عمارت اصلی محسوب میشود.
عمارت اصلی
این عمارت از نظر معماری، یکی از کمنظیرترین و زیباترین بناهای ساخته شده در ایران است. در اسناد تاریخی و خاطرات بسیاری از تاریخنگاران ذکر شده است که از چندین معمار چیرهدست و مشهور از سراسر ایران در ساخت این عمارت استفاده شده است.
بخش های مهم عمارت اصلی شامل تالار آیینه، تالار حوض خانه یا سرداب و موزه سنگ و گوهرهای دریای نور است. بهراستی میتوان گفته کلمات در توصیف زیبایی و میزان هنر به کار رفته در این بنا قاصرند و نویسنده هرقدر هم که هنرمند باشد نمیتواند میزان هنر، معماری و عظمت جاری در این بنا را به نگارش درآورد.
ظرافت به کار رفته در آیینهکاریهای تالار آیینه، نقوش حماسی و شورانگیز نقش بسته بر دیوارها و خنکای سرداب عمارت اصلی باغ ارم را تنها باید با چشم جان دید و ستود.

بهترین زمان برای بازدید از باغ ارم
به طور کلی بهترین زمان برای سفر به استان شیراز، و جاهای دیدنی شیراز در اردیبهشت ماه است. هوای شیراز در این ماه بسیار مطبوع است و عموما به گردشگران توصیه میشود تا در این ماه از سال به این شهر سفر کنند. باغ ارم نیز از این قاعده مستثنی نیست و به دلیل داشتن انبوه درختان و گلهای زیبا و رنگارنگ در اردیبهشت ماه، جلوه خاصی دارد.
ساعات بازدید از باغ ارم
باغ ارم همه روزه از ساعت 8 صبح تا 8 و نیم شب (شش ماه اول سال) و 8 صبح تا 6 و نیم عصر (شش ماه دوم سال)، پذیرای بازدیدکنندگان و مسافران محترم است.
توجه داشته باشید که باغ ارم شیراز در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، رحلت پیامبر (صلیالله)، شهادت امام علی (علیهلسلام)، رحلت امام خمینی و سالروز شهادت امام صادق (علیهالسلام) تعطیل است.
نحوه بازدید از باغ ارم
غالبا بازدید از فضای آزاد و باغ به صورت فردی و بدون حضور راهنما انجام میشود. در عمارت اصلی و سایر ساختمانها نیز تعدادی راهنما برای دادن اطلاعات تاریخی و توضیح بیشتر در مورد بنا، معماری و دیوارنوشتها حضور دارند.
بهترین مسیرهای دسترسی به باغ ارم
اگر با اتومبیل شخصی به جاهای دیدنی شیراز سفر کرده اید، پس از عبور از دروازه قرآن، تا انتهای اتوبان چمران برانید، در پایان اتوبان چمران به بلوار دانشجو میرسید، پس از آن به چپ برانید تا به میدان ارم برسید، پس از میدان وارد خیابان ارم شوید. باغ ارم در انتهای این خیابان قرار دارد.
اگر بدون اتومیبل شخصی، قصد بازدید از باغ ارم را دارید، به شما پیشنهاد میکنیم تا از مترو استفاده کنید. شما برای رفتن به باغ ارم باید در ایستگاه نمازی از قطار پیاده شوید و پس از اندکی پیادهروی خودتان را به باغ ارم برسانید.
هدف از نگارش این مقاله ایجاد آشنایی اندک و شوقی فراوان برای بازدید از این باغ زیبا بود. امیدواریم توانسته باشیم، شما را به سفری کوتاه و روحنواز برده باشیم و شما نهایت لذت را از این سفر برده باشید.