بازار بزرگ یکی از جاهای دیدنی اردبیل که قدمتی تاریخی هم دارد که معماری سنتی و اصیل ایرانی آن سبب شده تا گردشگران زیادی به دیدن آن بروند.این بازار در قرن هفتم یا هشتم هجری قمری ساخته شده و همواره فعال بوده است و در حال حاضر هم بهعنوان بازار بزرگ هم یک مکان تاریخی، سیاحتی شناخته میشود.
در این مطلب شما را با مجموعه بازار تاریخی اردبیل و جاذبههای دیدنی آن آشنا میکنیم و مشخصات آن را برای شما شرح میدهیم با به گردی همراه باشید.

قدمت بازار بزرگ اردبیل
یکی از مهمترین آثار تاریخی استان اردبیل، بازار بزرگ آن است که قدمتی طولانی دارد. در برخی منابع ذکر شده است که این بازار در قرن چهارم هجری هم وجود داشته و مسجدی در آن قرار داشته است.عمده فعالیت این بازار به زمان صفویه بازمیگردد که چون اردبیل در آن زمان مرکز دینی کشور بوده و اکثر پادشاهان صفویه از اردبیل به پا خواسته بودند، همین سبب رونق بازار بزرگ شده بود.در آن زمان بیشترین میزان خرید و فروش و فعالیت در بازار بقالان، قصابان، سراجان، خراطان و کرباس فروشها و بسیاری دیگر از بخشها بود.
در کنار این که اردبیل دارای بازار بزرگی هست در کنار این بازار دارای مکانهای گردشگری فراوانی است از جمله این مکانها میتوان به خانه ارشادی اشاره کرد.

معماری بازار بزرگ
در این بازار شما میتوانید آثار معماری مربوط به دوره صفویه و قاجار را مشاهده کنید. این بازار بخشهای مختلفی چون راستهها، تیمچهها، سراها، مسجد و گرمابه را شامل میشود.دو مسجد در داخل این بازار قرار دارند که یکی مسجد جامع و دیگری مسجد اعظم است. همچنین این بازار برای هر شغلی راسته مخصوصی دارد و از بخشهای بسیاری تشکیل شده است.
یکی از قسمتهای مهم بازار بزرگ به چهار سوق یا بازار بزرگ قیصریه، معروف است که طراحی آن بهشکل مدور است و یک گنبد کروی بلند هم دارد.سرتاسر بازار اردبیل از طاقهای جناغی شکل و گنبدهای ساده تشکیل شده است. معمولا عرض طاقهای هر مغازه سه متر است و پایههای طاقها هم 80 سانتیمتر است.
در قسمت گنبد بازار روزنههایی وجود دارد که نور را به زیبایی به داخل بازار هدایت میکند و وظیفه تامین روشنایی بازار را بر عهده دارند.این بازار که در گذشته يکپارچه بوده در هنگام شهرسازی بخشهایی از آن تخریب شده و ارتباط بخشهای آن با هم قطع شده است.
در قسمت شمال شرقی بازار اردبیل، یک سنگ نوشته موجود است که به دلیل قدمت و آسیبهایی که طی سالها به آن وارد شده، قابل خواندن نیست و شامل نام بانی و تاریخ ساخت بنا است. بازار بزرگ اردبیل در سال 1364 در آثار ملی ثبت و مرمت و بازسازی آن هم انجام شد.

مسیر دسترسی
این بازار درحال حاضر در دو طرف خیابان امام خمینی قرار گرفته است. البته مسیرهای زیادی هستند که میتوانند شما را به این بازار برسانند.از سمت میدان امام حسین یا تازه میدان به قسمت شمالی بازار خواهید رسید. از خیابانهای آیتالله طالقانی، بلوار آیتالله مروج اردبیلی و میدان فجر، میتوانید به قسمت جنوبی بازار دسترسی داشته باشید.همچنین برای ورود به قسمت شرقی بازار از خیابان آیتالله کاشانی میتوانید استفاده کنید و خیابان ناصرلی صوفی هم به ورودی غربی بازار میرسد.