Search

ارگ تبریز

در ایران مجوعه ای از ارگ ها را داریم که از جاهای دیدنی تبریز هم ارگ تبریز می باشد.ارگ بم، ارگ بهارستان، قلعه ی الموت، ارگ تهران، ارگ تبریز و اسامی از این دست بارها به گوش ما خورده یا یکی از آن ها در شهر محل سکونت ما وجود دارد. اَرگ، حصار ، قلعه یا دژ در واقع به بناهای بلند و غالبا محصور گفته می شود که قدمت آن ها در ایران تقریبا همزمان با قدمت به وجود آمدن شهرهاست.

ایران در سراسر تاریخ توسط حکومت ها و سلسله های متعددی حکمرانی شده و از ویژگی های این حکمرانان ساخت قلعه ها و دژهایی به عنوان مقر حکمرانی و اهداف مختلف دیگر بوده. ارگ تبریز یا ارگ علیشاه که تنها بنای مرتفع تبریز با ارتفاع بیست و شش متر به حساب می آمده که حتی از دوردست ها هم دیده می شده، یک بنای خشتی با شکوه هست که هفتصد سال قدمت دارد.

موقعیت مکانی ارگ

موقعیت این بنا از لحاظ دسترسی بسیار سرراست و راحت است چون در مرکز شهر و نزدیکی میدان ساعت قرار گرفته. این بازمانده ی دیدنی از دوران حکومت ایلخانان با وجود قدمت و زیبایی و کاربردهای گوناگونی که از ابتدا تا کنون داشته، متاسفانه آنگونه که باید مورد توجه قرار نگرفته.

این حرف رو به یاد داشته باشید تا بعد درباره ی این تغییر کاربری های متعدد ارگ تبریز بیشتر صحبت کنبم. با این حال اگر برای سفر به تبریز و ماجراجویی در دل تاریخ ایران در حال تدارک فهرستی از دیدنی های این کلان شهر هستید، بازدید از این دیوار خشتی عظیم را از قلم نیاندازید.

منبع:تابناک جوان

معماری ارگ

بنای نخستین ارگ تبریز یا ارگ علیشاه همونطور که گفته شد در سده ی هشتم هجری به دست ایلخانان و به دستور خواجه تاج الدین علیشاه و با هدف ایجاد مسجد و آرامگاهی برای او پایه گذاری شد اما با مرگ علیشاه ساخت این بنا متوقف شد و کاربری و هدف از ساخت آن دچار تحولاتی شد.

در حقیقت با وقوع جنگ های ایران و روسیه و پس از آن ایران و انگلیس به عنوان قلعه ی نظامی از آن استفاده شد.همچنین علیرغم استفاده از مرغوب ترین مصالح  با وقوع زلزله ای که در قرن دهم تبریز را لرزاند، تا حدود زیادی فروریخت و تنها سه دیوار از آن باقی ماند.در زمان سلسله ی قاجار هم این قلعه از تغییر و تخریب در امان نماند و در پیرامون اطراف آن به دستور عباس میرزا ولیعهد دوره ی قاجار کارخانه ی ریخته گری توپ، عمارت کلاه فرنگی و سربازخانه ساخته شد تا این بنا کاملا به یک بنای نظامی تبدیل شود.

البته تبریز جاهای دیدنی فراوانی دارد که یکی از آنها ائل گلی تبریز است که اگر به تبریز سفر کردید این مکان را برای بازدید از دست ندهید.

منبع:تابناک جوان

این دقیقا همان چیزی ست که گفته بودم، بارها و بارها ارگ تبریز دستخوش تغییرات شد و انگار هر شخص و هر حکومت به شکل دلخواه خود یا فراخور شرایط خاص آن دوره می خواست به شکلی دیگر از این مکان استفاده کند. پیرو همین ماجرا بخش های اضافه شده در اطراف بنا برای بار دیگر در دوره ی پهلوی تخریب شدند و آنچه باقی ماند هم برای چندمین بار پس از انقلاب از بین رفت و تخریب شد. گویی سرنوشت این معماری این بود که ساخته شود تا تخریب شود.

اما امروز، آنچه برای من و شما باقی مانده تنها دیواره ی جنوبی ارگ است که در کنار آن مصلی بزرگ تبریز را میبینیم. بناهای ارزشمند دیگری همچون “مدرسه نجات” که از نخستین مدارس ایران بوده و “سالن تئاتر شیر و خورشید” نیز برای تبدیل این بنا به مصلی، قربانی شدند.

دیگر مکان‌های تفریحی استان آذربایجان شرقی

آبشار اسکندرتبریز

از جاهای دیدنی تبریز آبشار اسکندر تبریز است. طبیعت همیشه منبع الهام و آرامش بوده است و انسان زمانی که از دغدغه ها و شلوغی زندگی شهری و کسب و کار خسته و گریزان می شود، آغوش طبیعت را برای پناه بردن انتخاب می کند.

برج خلعت پوشان تبریز

استان آذربایجان شرقی دارای برج های مختلفی میباشد.از جاهای دیدنی تبریز میتوان به برج های این شهر اشاره کرد که دارای قدمت زیاد و زیبایی های خاصی هستند.برج خلعت پوشان یکی از این برج ها میباشد.

ائل گلی تبریز

اینکه سفر کردن خیلی لذت بخشه، کیفیت زندگی رو بهتر می کنه وبرای بهود جنبه های مختلف شخصیت افراد لازم هست، درسته. اما به نظر من اینکه ” به کجا ” سفر می کنیم مهم تره. اگر دوست دارید به جایی سفر کنید که زیبایی های طبیعی و تاریخی و هندسه ی سرد و مدرن با هم در آمیخته شده باشه اون جا “تبریزه” .حتی اگر تا امروز به این شهر که زمانی پایتخت هم بوده سفر نکردید اما حتما تا به حال اسم ائل گلی، ارگ تبریز، عمارت شهرداری یا بازار سرپوشیده ی معروفش به گوشتون خورده.

خانه حریری تبریز

تبریز یکی از شمالی ترین شهر‌های ایران است که طی دوران‌های مختلف یکی از شهر‌های مهم حکومتی به شمار میرفته است. از این رو وجود خانه‌های تاریخی بسیار در این شهر می‌تواند حاکی از این باشد که شهر تبریز در زمان حکومت قاجاریان مکانی برای سکونت ولیعد‌ها بوده است. و امروزه تعداد حدود ۳۰۰ خانه تاریخی در تبریز بازگو کننده اتفاقات و رویداد‌های زمان خود هستند. یکی از این خانه‌ها، خانه حریری تبریز است.در ادامه در این سفر مجازی همراه سایت گردشگری به گردی باشید.
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Search