کلیسای وانک را میتوان به عنوان یکی از جاهای دیدنی اصفهان نام برد که تمامی ندارد و آثار به جا مانده از دوران مختلف طی تاریخ و سرگذشتی که این شهر از سر گذرانده یکی از یکی با ارزش تر و دیدنی تر هستند. برای سفر به اصفهان خوشبختانه محدودیت فصلی خاصی وجود ندارد و به جز زمستان که ممکن است سرما آزارتان دهد بقیه ی فصل ها مخصوصا بهار برای سفر به اصفهان دل انگیزند.
با هر دین و آیینی که باشید احتمالا دیدن یک کلیسای متفاوت و چند صد ساله شما را به وجد می آورد. کلیسای وانک در اصفهان همان چیزی ست که علاوه بر گردشگران خارجی و غیر مسلمانان، ایرانیان مسلمان هم از دیدن آن لذت می برند.

به هنگام جنگ ایران و عثمانی در قرن یازدهم، شاه عباس ناگزیر به عقب نشینی در خاک ایران شد و ارمنیان بسیاری را از ارمنستان با خود به ایران آورد تا از نسل کشی در امان بمانند. در این اقدام ستودنی او و نجات ارامنه از مرگ حتمی به دست عثمانی، مردمی که ناچار به کوچ اجباری و ترک وطن شده بودند در شهرهای حاشیه ی رود ارس و استان های شمال غربی و سپس اصفهان ساکن شدند.
پس از گذشت سال ها برای گردهمایی ها و مراسم مذهبی و فرهنگی شان نیاز به مکان های خاص خود داشتند و کم کم شروع به ساختن کلیساهایی در شهرهای ایران شدند. کلیسای وانک که کلیسای جامع ارمنیان و مشهورترین کلیسا در ایران است طی همین سال ها ساخته شد. در محله ی جلفای اصفهان که محله ای بسیار دیدنی ست و مردم زیادی شب ها در این محله به گردش و شبگردی می پردازند.
معماری کلیسای وانک
اولین چیزی که با نگاه اول به این بنا جالب و تعجب برانگیز به نظر می رسد گنبد کلیسا است! کلیساها گنبدهای گرد مانند شبیه گنبد مسجد ندارند و اغلب مخروطی شکل اند اما کلیسای وانک علاوه بر دو گنبد مخروطی اش گنبدی گرد و آجری هم دارد که این می تواند تحت تاثیر زیبایی مساجد زیبای دوران صفویان در اصفهان ساخته شده باشد. نمای بیرونی کلیسا آجری ست و بسیار نزدیک و هماهنگ با ساختمان های اطرافش ساخته شده.

ساختمان های کلیسا را باغ های زیبایی احاطه کرده اند و همین سرسبزی فضای چشمگیری را برای بیننده ترتیب داده است. درب ورودی بزرگ و چوبی با سردری لاجوردی و خوشرنگ و کتیبه ای بالای آن شما را وارد کلیسا می کند. البته کتیبه ی سردر تنها کتیبه ی کلیسا نیست و چند کتیبه ی دیگر با توضیحاتی در مورد رجال و مشاهیر ارمنی مهم و مرتبط با کلیسا و ساختمان آن نیز وجود دارند.
در حیاط مجسمه ها و تندیس های متعددی از چهره های مهم ارامنه از جمله کسی که اولین چاپخانه را در ایران و حتی خاورمیانه تاسیس کرد دیده می شود. با ورود به ساختمان اصلی کلیسا نقاشی های روی دیوارها چشم شما را خیره خواهد کرد و هنر و ظرافت نقاشان را تحسین می کنید.
هرکدام از نقاشی های روی دیوارها و سقف کلیسا راوی یک داستان از ابتدای بشریت تا کنون است. نقاشی هایی از خلقت آدم و حوا، داستان هابیل و قابیل، عروج عیسی مسیح، طبقات بهشت و جهنم و آفرینش موجودات و بسیاری داستان های دیگر از کتاب مقدس که همگی بی نظیر اند.

به جز ساختمان اصلی، در محوطه ی کلیسای وانک ساختمان های دیگری دیده می شوند که در طی سال های زیاد اضافه شده اند مانند موزه ی وانک و کتابخانه و سازه ای برای یادبود شهدای ارمنی و برج ساعت و برج ناقوس که بازدید از هرکدام شگفتی خود را دارد. برای بازدید از این مکان سعی کنید از راهنمایی ها و توضیحات راهنماها بهره ببرید تا درکی بهتر از آن داشته باشید.البته استان اصفهان دارای کلیساهای متعددی هست از جمله کلیسای بیت اللحم را نام برد.