مسجد امام را میتوان یکی از جاهای دیدنی اصفهان نام برد.در میدان نقش جهان اصفهان، که بسیاری از آثار و جاذبه های گردشگری در آن گرد هم هستند، سر نخ همه چیز به شاه عباس می رسد. این میدان که پس از انتقال پایتخت به اصفهان، رونق گرفت ساختمان های مهم تاریخی و فرهنگی زیادی در خود دارد. یکی از آن ها مسجد امام است.

البته مسجد امام تنها مسجد نقش جهان نیست اما در نوع خود کم نظیر است. شاه عباس اول به دلیل ارادتی که به اسلام و تشیع داشت دستور می دهد تا در میدان نقش جهان و جایی که کاخ حکومتی عالی قاپو در آن قد برافراشته مسجدی بسازند که زیبایی اش از عمارت عالی قاپو چشمگیرتر باشد و این شد که گنبد فیروزه ای مسجد امام حتی امروز هم برای بازدیدکنندگان خیره کننده است.

با ساخت این مسجد، بسیاری از کسانی که پیش از این در مسجد عتیق دور هم می آمدند به سوی مسجد امام که در آن زمان با نام مسجد سلطانی یا شاه شناخته می شد، روانه شدند و رونق میدان نقش جهان روز به روز بیشتر شد. در بالای سردر ورودی مسجد که کتیبه ای خوش خط اثر هنرمند والای دوران صفوی، علیرضا عباسی ست، آمده است که این مسجد با هزینه ی شخص شاه بنا شده و ثواب این امر را به روح شاه طهماسب تقدیم کرده است.

معماری مسجد امام
کتیبه های دیگری نیز به خط استاد عباسی در این مسجد موجود است که محتوای آنان نام سازندگان مسجد مثل استاد علی اکبر اصفهانی و قدردانی از آنان برای زحماتی ست که متحمل شدند. این کتیبه ها علاوه بر خط زیبا، همگی روی کاشی های خشتی و معرق هفت رنگ نوشته شده اند. در دوره ی صفوی هنر اصیل ایرانی و معماری در اوج بوده و این مسجد از نمونه های بارز و خیره کننده ی کاربرد کاشی کاری های معرق است. همنشینی تزیینات مقرنس کاری ایوان مسجد امام و کاشی کاری ها و خوشنویسی ها و کاشی های هفت رنگ همه و همه در یک بنا نشان از استعداد و همت بلند هنرمندان ایرانی در عصر صفوی دارد.

متاسفانه این مسجد که ساختن آن با این دقت و جزییات سال ها به طول انجامیده بود، طی زلزله ای در دوره ی قاجار ویران شد و با بی تدبیری حاکمان بی کفایت قاجار، کاشی های شکسته شده و فروریخته ی آن به شکلی غیرماهرانه مرمت شد که سال ها بعد در زمان حکومت پهلوی از نو بازسازی شد.
یکی از شگفتی های این مسجد، در گنبد آن نهفته است. شاید دیده باشید افراد خوش صدا درست در زیر گنبد مسجد امام اصطلاحا زیر آواز می زنند به و طنین صدای شان تمام فضا را به نحوی جذاب فرا می گیرد. این ویژگی گوش نواز برای این منظور بوده که پژواک صدای موذن به هنگام اذان در فضا بپیچد و موسیقی اذان فضا را روحانی تر و فرح بخش تر کند.

در حیاط مسجدْ سنگی می بینید که به نظر معمولی می رسد اما اینطور نیست. این سنگ که در موقعیتی دقیق قرار گرفته، به هنگام ظهر با اینکه دقیقا زیر تابش آفتاب است اما هرگز سایه ندارد، و این یعنی اذان ظهر. در گذشته به دلیل نبود ساعت از آن استفاده می شده و هنوز هم برای بازدیدگنندگان جالب به نظر می رسد.
علاوه بر مراسم مذهبی و نماز های یومیه، این مسجد در دوران قاجار برای فعالیت های سیاسی و گردهمایی مشروطه خواهان مورد استفاده قرار می گرفته و امروز هم گردشگران زیادی را به سوی خود می کشاند.

اگر به اصفهان رفته اید حتما به مدرسه چهار باغ یک مکان تاریخی که هست بروید.