از جاهای دیدنی ارومیه قلعه هلاکوخان است که تاریخ کهن ایران در جای جای این کشور آثاری به یادماندنی برجای گذاشته است. قلعه های زیبا و استوار یک دسته از این آثار را شکل داده اند. در این مقاله به بررسی قلعه هلاکوخان می پردازیم.
قلعه هلاکوخان و راه دسترسی به آن
این قلعه تاریخی در استان آذربایجان غربی قرار گرفته است.شهرستان اسکو، بخش ایلخچی، دهستان جزیره، روستای آق گنبد آدرس دقیق این قلعه می باشد.برای رفتن به این قلعه باید از ایلخچی به روستای آق گنبد رفت. در ابتدای این روستا، راه خاکی وجود دارد؛ پس از چند دقیقه رانندگی یک تابلو در سمت راست جاده قرار گرفته است که صعود به قلعه را نشان میدهد
ریشه نام
این قلعه از قلعه های تابستانی هلاکوخان بوده است به همین دلیل نام هلاکوخان را به خود گرفته است.
از دیگر نام های این قلعه، میتوان به قلعه حسین بیگ جان و یا قلعه هولاکو خان اشاره کرد.

بهترین زمان بازدید
رشد گلهای لاله در فصل بهار موجب شده است تا دیدن این قلعه در بهار بسیار لذت بخش باشد.
تاریخچه قلعه هلاکوخان
اطلاعات زیادی در مورد این قلعه وجود ندارد اما گفته میشود که این قلعه به دوران ساسانیان و سده های میانه دوران پس از اسلام تعلق دارد. روایت های نه چندان دقیق حاکی از این است که قبر هلاکوخان و تعدادی از سردارانش در این قلعه قرار دارد.
قلعه هلاکوخان در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معرفی قلعه هلاکو خان
این قلعه از نظر استحکامات، موقعیت و استقرار مشابه قلعه های بابک، جوشون و قهقهه می باشد.
نکته جالب اینجاست که سه طرف قلعه را پرتگاه هایی احاطه کرده اند؛ این موقعیت موجب نفوذ ناپذیری قلعه شده است.

در مسیر قلعه آب انبارهای زیادی دیده می شود که در دل کوه، به شکل عجیبی ساخته شده اند. در کنار این آی انبارها جوی نیز دیده می شود که در هنگام بارندگی آب باران را به سمت آب انبارها هدایت میکند تا در تمامی فصول سال آب در آب انبارها وجود داشته باشد.
سخن پایانی
هر چند که این قلعه قابلیت های کافی برای توسعه گردشگری تاریخی را دارد اما متاسفانه مورد توجه مسئولین قرا نگرفته است.اگر به ارومیه رفتید حتما کوه دالامپر هم بروید.