در جای جای کشورعزیزمان ایران همواره ردپایی از جاذبه های تاریخی و طبیعی، به وفور دیده میشود. تاریخی بس کهن به همراه آب و هوای متنوع سبب شده است تا کلان شهرهای این سرزمین مقاصد تفریحی برای هم وطنان و گردشگران خارجی محسوب شوند. یکی از این کلان شهرها، ارومیه در آذربایجان غربی می باشد. با ما همراه باشید تا جاهای دیدنی ارومیه که یکی از آنها دریاچه ارومیه هست را به شما معرفی کنیم.
دریاچه ارومیه کجاست؟
این دریاچه در شمال غربی ایران، بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی قرار گرفته است. فاصله این دریاچه با شهر ارومیه حدود ۲۱ کیلومتر میباشد.
نام دریاچه
در زمان حکومت پهلوی نام این دریاچه به افتخار رضاشاه، رضائیه نامگذاری شد. بعد از انقلاب جمهوری اسلامی نام این دریاچه به نام قبلی خود یعنی ارومیه برگشت. دریاچه ارومیه به زبان ترکی اورمو گولو گفته میشود. در زبان پارسی کهن این دریاچه، چی چست به معنای درخشنده نامیده شده است.
این دریاچه ارومیه از شهر ارومیه گرفته شده است.
درگذشته شور دریا و دریای شاهی نامهای بوده است که از آن استفاده میشده .

تاریخچه دریاچه
در منطقه این دریاچه آثار باستانی فراوانی که به دوره نوسنگی برمیگردد یافت شده است. کاوش گران در سکونت گاه های اطراف دریاچه آثاری را کشف کرده اند که به ۷۰۰۰ سال قبل از میلاد مربوط میشوند.
هم چنین کاوش در محدوده تپه حسنلو در جنوب غربی دریاچه موجب شد تا سکونتگاه هایی که به ۶۰۰۰ هزار سال قبل از میلاد مربوط میشوند، نمایان شوند.
در طی تاریخ ایران بارها نام این دریاچه برده شده است اما برای اولین بار در قرن نهم پیش از میلاد در اسنادی که به سلطنت شلمانسر سوم مربوط میشوند دو نام در ناحیه دریاچه ارومیه ذکر شده اند؛ پرسواه و ماتای این دو نام هستند.
اگر کمی جلوتر بیایم به نبرد ارومیه در سال ۱۶۰۴ در جریان جنگ عثمانی و صفویه می رسیم.
در ۵۰۰ سال گذشته نواحی اطراف این دریاچه محلی برای سکونت کردها، آذربایجانیها و ارمنی ها بوده است.

بهترین زمان برای سفر
با توجه به آب و هوای ارومیه بهترین زمان بازدید از این دریاچه فصول بهار و تابستان میباشد، سردی هوا در دو فصل دیگر باعث شده تا گردشگران کمتری در آن بازه زمانی از دریاچه بازدید کنند
خشک شدن دریاچه
روند خشکسالی از اواسط دهه ۸۰ شمسی شروع شد به طوری که در سال ۱۳۹۴ طبق گفته کارشناسان حدود ۸۸درصد از مساحت این دریاچه کاهش یافت. دریاچه ای که در سال ۱۳۷۷ بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا به شمار میرفت، در آستانه نابودی کامل قرار گرفت. گفته میشود، اگر این روند کاهش مساحت آب ادامه میکرد مردم ارومیه باید شهر را تخلیه میکردند. خشکسالی ، سد سازی، افزایش دما، افزایش تقاضای آب در کشاورزی و ساخت و سازهای بی رویه همه و همه دست به هم دادند تا بزرگترین دریاچه داخلی ایران تا معرض نیستی کامل برود.
هر چند که برنامه ها و طرح های مختلف در سال های اخیر مانع از خشکی کامل شدند اما شرایط دریاچه دیگر به گذشته برنخواهد گشت.

تنوع زیستی
جزایر موجود در دریاچه موجب شده است تا هر ساله شاهد توقف پرندگان مهاجر از جمله: فلامینگو، پلیکان، اردک پیسه، لک لک ، اکراس، مرغ نوروزی و پرندگانی دیگر باشیم .
شوری زیاد دریاچه سبب شده تا هیچ نوع ماهی آنجا سکونت نداشته باشد؛ اما یک نوع سخت پوست به نام آرتمیا یکی از منابع مهم تغذیه پرندگان مهاجر میباشد.
تفریحات جزیره
قایق سواری و دیدن جزایر یکی از تفریحات مهیج دریاچه قبل از خشک شدن آن بود. هم اکنون نیز با بالا آمدن آب این تفریح دوباره جان گرفته است.
دیدن پرنده هایی که در هیچ کجای ایران قابل مشاهده نیستند میتواند یک اتفاق جالب باشد