تنگه رازیانه ایلام یکی از تنگه های پر بازدید ایلام است.شهری پر از تنگه ها واز جاهای دیدنی ایلام تنگه های ایلام را نام برد.زاگرس به عنوان بزرگترین واحد ناهمواری های ایران، بر اثر زلزله های مهیب در قرن ها پیش پدیده های شگفت انگیز و مخوفی را پدید آورده است.بعضی دیگر از زمین شناسان معتقد هستند این قدرت آب بوده که با نیروی خودش توانسته در بین این بخش از کره زمین راه باز کند و به مرور به قدرت رانش نرم نرم و با فشار همچنین تنگه ای را خلق کند.
عملکرد پدیده فرسایش به ویژه انحلال وضعیت پستی ها و بلندی های خاص این مکان، اختلاف ارتفاع و شیب تند بخش های بالا و پایین دست اثر طبیعی تنگه رازیانه را شکل داده است.

تنگه رازیانه ایلام پدیده شگف انگیز زمین شناسی
قرن ها فرسایش،صخره های آهکی را بصورت دیواره های عظیم در مقابل هم قرار داده است و راه روی باریکی از بین دیواره ها برای آن باز شده است. با وجود سنگ لاخی بودن عبور از تنگه رازیانه بسیار وسوسه انگیز است. یکی از این پدیده ها، دره ژرف و باریک تنگه رازیانه در شهر بدره در استان ایلام است که متعلق به دوره سوم زمین شناسی با قدمت خیلی زیاد است. از نظر بعضی از زمین شناسان تنگه رازیانه حاصل رانش زمین است. قدرت رانش زمین باعث شده یک همچنین گسلی بوجود بیاید و سنگ ها را از هم جدا کند.

تنگه رازیانه ایلام این پدیده زمین شناسی از غرب به کبیرکوه و از شرق به قله سیوان و از نظر مکانی در کیلومتر 50 جاده استان ایلام به دره شهر قرار دارد. طول آن حدود 3 کیلومتر و عرض آن در ابتدای ورود به تنگه با عرض کم و در طول تنگه عرض آن از یک تا شش متر تغییر می کند. ارتفاع دیواره های تنگه از 15 تا 30 متر می رسد. پیچ و خم های باریک تنگه در ارتفاع های بلند ترسناک بنظر می رسد. اما این مطلب از زیبایی تنگه کم نمی کند.
چرا این تنگه به نام رازیانه نام گرفته است؟
ابرهای تیره کبیرکوه برفراز تنگه رازیانه جمع شده اند، باران بر فراز تنگه شروع به بارش می کند. آب و بارش باران دوباره به تنگه رونق داده و طراوت وخنکی مجدد را به تنگه بر می گرداند. رودخانه ای که از وسط تنگه می گذرد در تابستان کم آب ولی در زمستان و اوایل بهار پرآب است. در فصل بهار خروش آب دوبرابر می شود.
جنس دیواره های تمام تنگه از آهک و ترکیبات کربنات کلسیم است و امکان رشد گیاه در آن کم است.
رویش گیاه رازیانه در دل کبیرکوه و پوشاندن تنگه با گل های زرد رازیانه زیبائی خاصی به دره بخشیده است. فصل زمستان و بهار بهترین زمان برای سفر به تنگه رازیانه است. در اطراف تنگه هتل یا اقامتگاه وجود ندارد اما می توان در اطراف آن چادر زد. شهر ایلام هتل و اقامت گاه های بوم گردی زیادی دارد که گردشگران برای اقامت می توانند به آنجا بروند.

تنگه رازیانه ایلام به دلیل پیچ و خم های زیاد و ارتفاع بلند مناسب ورود برای افراد معمولی نمی باشد. بهتر است از بیرون نظاره گر تنگه باشند. اما کسانی که اهل کوه نوردی و صخره نوردی هستند با تجهیزات کامل می توانند وارد تنگه شوند.
جاذبه های اطراف تنگه رازیانه ایلام
طبیعت زیبای تنگه رازیانه ایلام باعث گردیده عشایر ایلام در اطراف آن چادر بزنند و از طبیعت زیبای کبیرکوه لذت ببرند. از جاذبه های اطراف تنگه رازیانه روستای گنجه، تنگه کافرین، شهر تاریخی سیمره و تنگه زرانگوش را می توان نام برد.
استان ایلام دارای جاهای دیدنی فراوانی هست که واقعا هر کدوم در نوع خود بی نظیر هستند.علاوه بر جاذبه های گردشگردی فراوانی که دارد دارای تنگه های فرواننی هست که در ایران مقاله به تنگه رازیانه اشاره شد که البته میتوانید به تنگه سازبن ایلام هم سری بزنید که دارای زیبایی خاص و منحصر به فردی است.