Search

خانه خادم باشی

خانه خادم باشی اردبیل

خانه خادم باشی یکی دیگر از جاهای دیدنی اردبیل می باشد که در زمان قاجاریه ساخته شده و امروزه تبدیل به مکانی دیدنی برای عموم مردم شده است. ناگفته نماند که این بنا یکی از چندین ساختمان دیدنی در محله قدیمی اوچدکان استان اردبیل است.در این سفر زیبایی مجازی در کنار سایت گردشگری به گردی باشید.

این بنا به خادم مقبره شیخ صفی ‌الدین اردبیلی تعلق داشته و از همین جهت با نام خادم ‌باشی شناخته شده. این عمارت که چه در زمان خود و چه در زمان حال شکوه و عظمت خاص خود را داشته، محلی برای زندگی این شیخ بوده است.

خانه خادم باشی که به صورت مستطیل شکل ساخته شده است، با دیوار هایی از جنس کاه گل و اجر های گلی و سنگی ساخته شده است؛ و قسمت سر در دیوارهای این بنا، با طاق نماهای بسیار زیبا و آجری مزین شده و برای استحکام نیز آجر های این قسمت بسیاری ظریف کار شده است.

خانه خادم باشی اردبیل
منبع:گوگل مپ خانه خادم باشی اردبیل

این اثر تاریخی که در نهایت سادگی، ظرافت خاصی را از خود به نمایش گذاشته است، در تاریخ 25 مهر ماه سال  1383 با شماره ردیف 11195، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید و همین امر سبب شد تا از آن زمان تا به حال مورد توجه بیشتری واقع شود.

معماری خانه خادم باشی

خانه خادم باشی با سه حیاط مجزا ساخته شده که در حیاط اولی شاهد ساختمانی نعلی شکل خواهید بود که به یک طبقه از این ساختمان وصل شده و دارای هفت اتاق تو در تو بوده که هر کدام از این اتاق ها برای کاری مورد استفاده قرار می گرفته است.

 البته که این ساختمان به دلیل ساده زیستی این خادم تزیینات زیادی نداشته اما با نگاه کردن به خود سازه، به عظمت معماری در زمان قاجار و توانمندی معماران و کارگران آن زمان پی خواهید برد. همین مورد نیز یکی از دلایل بسیار مهم و اساسی در قرار گرفتن این سازه در مرکز توجهات است.

خانه خادم باشی اردبیل
منبع:گوگل مپ خانه خادم باشی اردبیل

اما درون حیاط دوم این ساختمان، شاهد دو طبقه خواهید بود که به همراه زیر زمین اصلی این ساختمان، در حیاط پشتی قابل مشاهده است. اما تمام موارد فوق تنها بخشی از زیبایی و سادگی این سازه را تشکیل می دهد. و اگر به دقت نیز به خانه خادم باشی توجه کنید متوجه وجود دو شومینه خواهید شد که در طبقات اول و دوم وجود دارد

اما نکته شایان ذکر و قابل توجه در مورد معماری این بنای تاریخی و به یادماندنی، متقارن بودن آن است که سبب شده تا زیبایی این ساز ها دو چندان شده و ساختمان های دو طرف حیاط اصلی این بنا، دو به دو با هم متقارن و یک شکل باشند.

اما اگر نبود زیبا کاری ها در قسمت درونی این سازه را در نظر نگیرید، با نگاه کردن به قسمت بیرونی و جایی که حیاط سوم وجود دارد، بقایایی از یک حسینیه را شاهد خواهید بود که توسط ارسی کاری ها مزیین شده است.

خانه خادم باشی اردبیل
منبع:گوگل مپ خانه خادم باشی اردبیل

اما متاسفانه این قسمت که یکی از قسمت های بسیار چشم نواز خانه خادم باشی است، در اثر آتش سوزی از میان رفته است؛ اما همچنان می توانید آجر کاری ها و طاق نماهایی را از این بنای به یاد ماندنی در حیاط سوم این خانه مشاهده کنید.اردبیل دارای مکانهای تفریحی تاریخی و گردشگری فراوانی دارد که یکی از آنها محوطه باستانی قلعه خسرو میباشد.

سوالات متداول

  1. چرا خانه خادم باشی به نام خود نیز شناخته می‌شود؟
    • این بنا به خادم مقبره شیخ صفی‌الدین اردبیلی تعلق دارد، که به همین دلیل به نام خود “خادم باشی” مشهور است.
  2. چه ویژگی‌های معماری خانه خادم باشی را می‌توان توصیف کرد؟
    • ساختمان این خانه به شکل مستطیلی با دیوارهایی از کاه گل و اجر گلی و سنگی ساخته شده است. قسمت سر در دیوارهای این بنا با طاق‌نماهای آجری زیبا و مزین شده است.
  3. چند حیاط جداگانه در خانه خادم باشی وجود دارد و هرکدام برای چه استفاده‌هایی بوده‌اند؟
    • این خانه سه حیاط مجزا دارد. حیاط اولی دارای ساختمان نعلی شکل با هفت اتاق تو در تو بوده که هر اتاق برای کار خاصی مورد استفاده قرار می‌گرفته است.
  4. خصوصیات معماری حیاط اولی و ساختمان نعلی شکل چیست؟
    • حیاط اولی شاهد ساختمان نعلی شکل با هفت اتاق تو در تو است. این ساختمان دارای سادگی زیستی بوده و دیوارهای آن از جنس کاه گل و اجر گلی و سنگی ساخته شده است.
  5. چرا خانه خادم باشی به عنوان یک آثار ملی ایران به ثبت رسیده است؟
    • این سازه در تاریخ ۲۵ مهرماه ۱۳۸۳ با شماره ردیف ۱۱۱۹۵ در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، که نشان از اهمیت آن در تاریخ و معماری محله اوچدکان اردبیل دارد.

دیگر مکان‌های تفریحی استان اردبیل

آرامگاه شاه اسماعیل صفوی

از جاهای دیدنی اردبیل آرمگاه شاه اسماعیل صفوی بنیان گذار سلسله‌ی صفویه در ایران است که آرامگاهش در شهر اردبیل است.مسیر دسترسی و نحوه بازدید و میزان هزینه گردشگری را از به گردی بخواهید

پل هفت چشمه اردبیل

از جاهای دیدنی اردبیل پل هفت چشمه یا یئدی گوز کورپیسی از جاهای دیدنی اردبیل در تابستان است که در مرکز این شهر قرار دارد. از دیگر نام های این پل می توان به “ججین”، “پل داشکسن” و “قرمیزی کورپی” اشاره کرد.

محوطه باستانی قلعه خسرو اردبیل

محوطه باستانی قلعه خسرو یکی دیگر از جاهای دیدنی اردبیل،بوده که در ۲۸ کیلومتری شمال غربی این شهرستان و در حوالی روستایی به نام قوناق قیران واقع شده است این محوطه که جزو یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور می باشد، یکی از مکان های تاریخی نیز به شمار می رود.

کلیسای مریم مقدس

آیا اردبیل کلیسا دارد؟از جاهای دیدنی اردبیل کلیسای مریم مقدس میباشد.از زمانی که اردبیل در مسیر جاده ابریشم قرار گرفت، توانست میزبان افراد بسیار زیادی از اقصی نقاط جهان باشد.
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Search