جاهای دیدنی قزوین مانند کاروانسرای سعد السلطنه از شهرت جهانی برخوردار هستند. کاروانسرای سعد السطنه به بزرگترین کاروانسرای شهری ایران وکاروانسرای سرپوشیده جهان معروف است.
این بنا در نزدیکی بازار قزوین و مسجد جامع قزوین قرار دارد. کاروانسرای سعد السلطنه قزوین یکی از معدود کاروانسراهایی در ایران می باشد که با این قدمت به لطف مرمت و بازسازی هایی که بخصوص بر روی کف پوش های آن توسط متخصصان انجام شده، هنوز زنده و سرپاست و به حیات پرشور و افتخار خود ادامه میدهد.
همچنین تا به امروز همچنان در این بازار فعالیت های اقتصادی انجام میگیرد، حجره هایی در این کاروانسرا وجود دارند که به کسب درآمد و روزی حلال مشغول هستند.

تاریخچه کاروانسرای سعد السلطنه قزوین
جاهای دیدنی قزوین هرکدام به نوعی گویای تاریخ این شهر هستند. کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین یکی از زیباترین جاهای دیدنی و تاریخی این شهر می باشد که امروز باهم تاریخچه ی آن را بررسی میکنیم. محمد باقر خان سعد السطنه دستور ساخت و بنای این کاروانسرا را داد، او در اواخر حکومت ناصرالدین شاه فرماندار شهر قزوین بود.
محمد باقر خان از چهارمعمار کار درست و با تجربه ای که دو تن از آن ها قزوینی و دو تن دیگر اصفهانی بودند را برای ساخت این کاروانسرا انتخاب کرد. به این چهار معمار عزیز دستور داد تا یک کاروانسرای 7 هکتاری با 400 حجره در شهر بسازند.
ساخت و طراحی این بنا تا سال 1312 هجری شمسی زمان برد پس از اتمام ساخت این کاروانسرا فعالیت خودرا به عنوان یک مکان تجاری بین المللی شروع کرد کاروان ها و بازرگانان خارجی از جای جای دنیا مانند ترکیه، روسیه، چین و… به این کاروانسرا میآمدند تا به فعالیت تجاری با ایران بپردازند.
اما پس از شروع جنگ جهانی دوم طبق شرایطی که وجود داشت این روابط بسیار کمرنگ شد و کاروانسرای سعد السلطنه قزوین، از مکانی که برای تجارت و استراحت مسافران بین المللی بود تبدیل شد به حجره ها و کارگاه های چوب بری، کفاشی، فرش بافی و …. تا مدت زمان زیاد هم بعد از این اتفاق، کاروانسرای سعد السلطنه بین مردم به بازار چوب معروف شده بود.

معماری کاروانسرای سعد السلطنه قزوین
جاهای دیدنی قزوین از معماری های بسیار ماهرانه ای برخوردار است، ما امروز به معماری کاروانسرای سعد السلطنه قزوین میپردازیم. معماری این کاروانسرا شباهت بسیار زیادی با بازار قزوین دارد. کاروانسرای سعد السلطنه بدلیل مساحت زیادی که دارد دارای چندین ورمودی می باشد.
اما ورودی اصلی آن در خیابان امام خمینی می باشد، در دو طرف ورودی اصلی طاق نما دیده میشود، به محض ورود یک سقف زیبا را میبینید که عرچین مدور بنا شده است. پس از گذر از ورودی با یک هشتی زیبا که با کاشی و آجر تزئین شده است روبه رو میشوید. از این ورودی میتوانید به حیاط اصلی سرا برسید. در حال حاضر کاروانسرای سعد السلطنه قزوین دارای حجره های زیادی می باشد، در این حجره ها میتوانید صنایع دستی قزوین، رستوران، شییرینی و خوراکی های مخصوص قزوین را در آن ها ببینید.

مسیر دسترسی
همانطور که گفتیم ورودی اصلی کاروانسرای سعد السلطنه قزوین در خیابان امام خمینی قرار دارد، اما به خاطر داشته باشید در روزهای عادی تردد اتوموبیل های شخصی در این خیابان ممنوع می باشد و در روزهای تعطیل هم بدلیل ازدحام جمعیت معمولا جای پارک پیدا نمیشود پس بهتر است برای بازدید از این کاروانسرا از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.
مدت زمان دسترسی
از قلب مکان های تاریخی شهر قزوین یعنی سبزه میدان 4 دقیقه زمان میبرد تا به کاروانسرای سعدالسلطنه برسید.
مدت زمان بازدید:
بازدید از این مجموعه ی بزرگ حدودا 2:30 تا 3 ساعت زمان میبرد.