پل خواجو اصفهان

شهر زیبای اصفهان که تقریبا در مرکز نقشه ی ایران عزیز قرار گرفته، علاوه بر غذاهای معروف سنتی و سوغات پر آوازه اش، جاذبه های دیگری در خود دارد که شمار آن ها و تاریخی که با خود حمل می کنند سالانه گردشگران زیادی را به ایران می کشاند. برخی از جاهای دیدنی اصفهان با رودخانه ی زاینده رود که از مهمترین و بزرگترین رودخانه های مرکزی ایران است در ارتباطند. طی تاریخ، روی این رودخانه که از میان شهر اصفهان می گذرد و از عوامل سرسبزی و حاصلخیزی زمین های استان اصفهان است پل های متعددی احداث شده است که یکی از آن ها پل خواجو است.

همانند بیشتر بناهای ساخته شده دراستان اصفهان، پل خواجو هم محصول شکوفایی هنر ایرانیان در دوره ی صفوی و درست زمانی بوده که اصفهان به پایتخت تبدیل شده بود. این پل که ابتدا به منظور ایجاد راه ارتباطی ساخته می شود و سپس عملکرد سد هم برای آن در نظر گرفته می شود از جهات بسیاری حائز اهمیت است. روایت شده که این پل روی باقی مانده ی خرابه ای از پلی با نام حسن بیک درست در همین مکان و متعلق به دوره ی تیموریان ساخته شده است.

معماری پل خواجو

از لحاظ تاریخی و معماری، پل خواجو نمادی با شکوه از اصالت و استعداد هنرمندان ایرانی از گذشته تا کنون است. این پل با ارتفاع حدودا صدو سی متر و در دو طبقه به شکلی ساخته شده که بار سنگینی سازه بسیار هماهنگ در دو طرف تقسیم شود و این از عواملی ست که بعد از گذشت سال ها سازه همچنان مستحکم و پا برجا باقی مانده.

اگر طاق های پل خواجو را بشمارید بیست و چهار طاق دارد که از دهانه ی آن ها آب به شکل مثلثی عبور می کند و در هنگام پر آبی، این پل مانند سد زیرزمینی برای ذخیره ی آب و همینطور جلوگیری از به راه افتادن سیلاب عمل می کند. از زیبایی های چشم نواز این پل که حتی در عکس ها و تصاویر هم خیره کننده است قرینه بودن تمام اجزای سازه است که اگر عمارت شاه نشین وسط را محوری برای قرینه قرار دهیم تمامی بخش ها از جمله طاق و دهانه ها و شیرهای سنگی در طرف دیگر گویی تکرار شده اند. صحبت از عمارت وسط پل شد.

این عمارت با نام شاه نشین برای اقامت و تفریح درباریان ساخته شد که گاهی هم شاه و میهمانانش در آن به تماشای مسابقات آبی که در رودخانه برگزار می شد می نشستند. برخی سازه ها در معماری از قدیم به گونه ای طراحی می شدند که اگر از بالا و در ارتفاع به پلان آن ها نگاه می کردید به چیز دیگری شباهت داشت و این از خصوصیات معمارانه و خلاقانه ی طراح آن بود. پل خواجو هم به همین ترتیب است، طوری که با نگاه کردن به آن از بالا، اگر عمارت شاه نشین را سر عقاب در نظر بگیریم پل شبیه عقابی ست با بال های گشوده در پرواز.

ازدیگر اِلِمان های قرینه که در دو طرف پل رو به روی هم قرار گرفته اند دو شیر سنگی است که اگر از چشمان یکی از آن ها به دیگری بنگرید چشمانش درخشان به نظر می رسد، این ها ویژگی هایی ست که هر گردشگری را به حیرت وا می دارد. کتیبه ها و تصاویر حکاکی شده روی تخته سنگ ها و بدنه ی شیرهای سنگی با نماد هایی از حروف نیز در این مکان وجود دارد و این ها به همراه سنگ قبرهای باستانی با تصاویر مبهم که روی شان حکاکی شده بود و در زمان مرمت پل کشف شدند نشان از داستان هایی دارد که تاریخْ آن ها را به امروز منتقل کرده اند.

زمان بازدید

اگر در هنگام غروب یا نیمه شب ها به این مکان بیایید خواهید دید زیبایی های رودخانه زیر نورپردازی ماه و البته چراغ های موجود در اطراف با هوای مطبوع اصفهان که در تمام فصل ها به خصوص بهار و اوایل پاییز چه حال و هوای آرامش بخش و عجیبی دارد. در واقع این مکان مورد علاقه ای برای اصفهانی ها و البته گردشگران و مسافران است که هر شب عده ی زیادی را به سوی خود می کشاند.اصفهان دارای پارکهای متعددی هست که از این پارکها پارک ملی کلاه قاضی هست.

مسیر دسترسی

پل خواجو اصفهان در مسیر رود زاینده رود قرار گرفته است.آدرس پل خواجو خیابان چهارباغ خواجو یا فلکه فیض میتوانید مسیر دسترسی را پیدا کنید.

دیگر مکان‌های تفریحی استان اصفهان

پل سی و سه پل

یکی از جاهای دیدنی اصفهان که پربازدیدترین مکان تفریحی اصفهان میباشد پل سی و سه پل است.شاید در تمام جهان اصفهان با نماد دو پل مشهورش یعنی پل خواجو و سی و سه پل شناخته می شود چرا که این دو اثر به جا مانده از دوران صفویان، در مرکز شهر و نزدیکی میدان انقلاب

کلیسای وانک

کلیسای وانک را میتوان به عنوان یکی از جاهای دیدنی اصفهان نام برد که تمامی ندارد و آثار به جا مانده از دوران مختلف طی تاریخ و سرگذشتی که این شهر از سر گذرانده یکی از یکی با ارزش تر و دیدنی تر هستند. برای سفر به اصفهان خوشبختانه محدودیت فصلی خاصی وجود ندارد و به جز زمستان که ممکن است سرما آزارتان دهد بقیه ی فصل ها مخصوصا بهار برای سفر به اصفهان دل انگیزند.

مسجد جامع اصفهان

مسجد جامع اصفهان یکی از جاهای دیدنی اصفهان به حساب می آید.اماکن تاریخی در اصفهان به قدری زیادند و هرکدام هنرمندانه و سرشار از جزییات معماری ساخته شده اند که برای گردش در اصفهان و بازدید از تمام مکان ها زمان زیادی لازم دارید.

مدرسه چهار باغ

مدرسه چهار باغ از جاهای دیدنی اصفهان هست که میتوان اشاره کرد.در ایران از گذشته تا کنون مسائل دینی و فرهنگی اهمیت ویژه ای داشته و برای تربیت افراد مجرب در این زمینه ها تلاش های بسیاری می شده. شاهان صفوی هم ارادت خاصی به اسلام و شیعه داشتند و در زمان سلطنت شان مدارس دینی بسیاری ساختند که بسیاری از آن ها هنوز باقی هستند و از آن ها استفاده می شود.
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها