شهر شاهرود که از یکی از قسمتهای استان سمنان است، چندین آثار تاریخی زیبای ایران را در خود جای داده است که از میان آنها میتوان به موزه شاهرود اشاره کرد. این موزه زیبا و قدیمی، ساختمانی دو طبقه بوده که معماری آن به سبک و سیاق اوایل دوران پهلوی انجام شده است. در واقع این موزه، اولین موزه استان سمنان به شمار میرود، با هدف اختصاص به بلدیه یا شهرداری شهر، بنا گردید. اگر شما نیز قصد سفر به این شهر زیبا و بازدید از این موزه تاریخی را دارید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

درباره موزه شاهرود
موزه شاهرود، که وسعتی به اندازه ۴۶۸ متر مربع دارد، به دو بخش موزه مردم شناسی و موزه باستان شناسی شده است. در این موزه که در خیابان فردوسی شهر شاهرود واقع شده است، چندین شیء تاریخی و همچنین چندین کتاب قدیمی به نمایش گذاشته شدهاند که میتوانید از دیدن آنها لذت ببرید. از جمله مشخصههای این موزه، تقسیم آن به دو قسمت باستان شناسی و مردم شناسی است:
۱. قسمت باستان شناسی موزه:
طبقه اول موزه شاهرود، شامل شش اتاق بوده که توسط یک راهرو به هم متصل میشوند. این طبقه از موزه، به قسمت باستان شناسی اختصاص داده شده است. اغلب اشیای قدیمی که در این قسمت از موزه مشاهده میکنید، حاصل کندوکاو و جستجو در تپههای قدیمی و باستانی این شهر هستند که از جمله آنها میتوان به تپه سنگ چخماق و تپه بلوار اشاره کرد. از جمله اشیای قدیمی که در این قسمت از موزه نگهداری میشوند میتوان به مواردی مانند ظروف سفالی و شیشهای قدیمی، سکههای مربوط به سلسلههاس صفوی و سلوکی، و اشکانی، اشیا سنگی و استخوانی حیرتآور، دربهایی با هنر زیبای منبت کاری، آجرهای قدیمی نقشدار، ستونهای چوبی، لوازم قدیمی بانوان مانند گیره سر، سنجاق مو و حتی یک قبر بازسازی شده اشاره کرد. در ضمن، سقف این قسمت از موزه شاهرود، شامل طاقهای هلالی و ترکی زیبایی است که با استفاده از خشت و آجر ساخته شدهاند.

۲. قسمت مردم شناسی موزه:
طبقه دوم موزه شاهرود نیز شامل دو اتاق و یک سالن است که توسط راهرویی به یکدیگر مربوط میشوند. در این قسمت از موزه میتوانید تصاویری از زندگی مردم زمانهای قدیم مشاهده کنید. قسمت مردم شناسی موزه، اشیائی مانند ابزار کارگاه پارچه بافی، چرخهای ریسندگی مختلف، لباسها و سرپوشهای قدیمی، لباسهای زنانه زیبا از جمله کلاه و پیراهن سوزن دوزی شده، کلیجه، چارقد ، ابزار دامداری و کشاورزی قدیمی، کتابها و نسخههای خطی تاریخی، ابزار نانپزی و… را در خود جای داده است. در این قسمت از موزه شاهرود، پرده درویشی برجستهتر از سایر اشیا بوده و به طرز فوقالعادهای خودنمایی میکند. در واقع این پرده، شامل نوشتههایی از احادیث و روایتهای دینی و همچنین نقاشیهایی از انسان و حیوانات بوده که توسط فردی به نام حسین درویشی تهیه شده است.
بهترین زمان بازدید
شهر شاهرود به دلیل قرارگیری در میان دو منطقه کویری و مرطوب (شمال و سمنان)، هوای تقریبا معتدلی دارد. بنابراین میتوانید در فصل بهار، تابستان و اوایل پاییز از این بنای زیبا دیدن کنید.
راههای دسترسی
پس از رسیدن به شهر شاهرود، به سمت خیابان فردوسی حرکت کنید. ساختمان شهرداری در این خیابان واقع است که میتوانید در اطراف آن، این موزه شاهرود را مشاهده کنید.