یکی از مهمترین و زیباترین مکانهای تاریخی و جاهای دیدنی شیراز، که عموماً مورد استقبال اکثر گردشگران و مسافران قرار میگیرد، مجموعه وکیل است. این مجموعه که شامل بازار وکیل، حمام وکیل و مسجد وکیل شیراز است در مرکز شهر شیراز قرار دارد.
هدف از نگارش این مطلب آشنایی و توصیفی کوتاه و در حد توان کلمات در مورد مسجد وکیل، یا همان کاخ لاجوردین نام برده شده در سفرنامهها، است.

تاریخچه مسجد وکیل
یکی از جاهای دیدنی شیراز این مسجد است.مسجد وکیل شیراز در دوره زندیه در سال 1187، به دستور کریمخان زند ساخته شد. گفته میشود هدف کریمخان از ایجاد این مجموعه که شامل بازار و حمام وکیل نیز میشود، فراهم کردن فضایی برای دادوستد و استراحت تجاری بود که از سراسر ایران برای تجارت به شیراز میآمدند.
در واقع مسجد وکیل شیراز یکی از چندین مکان به یادگار مانده از وکیلالرعایای شیراز است که خود را وکیل مردم نامید تا همواره به یاد داشته باشد که نماینده مردم در مسند حکومت است و در طول حکومت خود نیز خدمات بسیار ارزشمندی انجام داد.
مسجد وکیل یا کاخ لاجوردی
مسجد وکیل یکی از زیباترین و ماهرانهترین بناهای تاریخی از حیث معماری است. حجاریهای فوقالعاده، کتیبههای منقش به خطوط اسلیمی و کاشیکاریهای متنوع این مسجد را به یکی از مهمترین بناهای تاریخی شیراز تبدیل کرده است.

بهکارگیری رنگ آبی، در اکثر کاشیکاریها و میناکاریهای مسجد وکیل باعث شده تا از آن بهعنوان کاخ لاجوردین یاد شود. البته این نام توسط یک نویسنده و جهانگرد فرانسوی به نام پیر لوتی، روی این مسجد گذاشته شده است. او در توصیف این مسجد مینویسد:
خطوط و نقوش معماری مسجد بسیار ساده و بیآلایش طراحی شدهاند. هیچ قسمتی و جایی از دیوارها را نمیشه یافت که بهدقت میناکاری نشده باشند. من اکنون در کاخی لاجوردین و فیروزه فام هستم.
گشتی در مسجد وکیل
مسجد وکیل شامل دو ایوان و دو شبستان است. شبستانهای آن مانند مسجد نصیرالملک، یکی برای استفاده در تابستان است که شبستان زمستانی نام دارد و دیگری شبستان اصلی نام دارد. در شبستان اصلی یک منبر مرمرین با چهارده پله وجود دارد که یکی از زیباترین بخشهای مسجد محسوب میشود.

این منبر به دستور مستقیم کریمخان زند ساخته شده است و سنگ مرمر به کار رفته در آن از مراغه به شیراز آورده شده است.
از دیگر بخشهای مسجد میتوان به طاق مروارید اشاره کرد. این طاق در شمال مسجد قرار دارد و یکی از سورههای مصحف شریف به خط ثلث روی آن نوشته شده است.
با تمام رنگ و لعاب و اوج هنرمندی معماران، که در ساخت مسجد به کاررفته است، زمانی که شما وارد مسجد میشوید، اولین حسی که در شما ایجاد میشود حس سادگی و آرامش است. این حس بسیار هنرمندانه و ظریف از تک تک نقاط مسجد به شما منتقل میشود.
در مسجد که قدم میزنید، رنگ آبی به کاررفته در جایجای مسجد و حس معنوی جاری در آن، آرامشی عمیق در وجود شما ایجاد میکند که با هیچ حسی قابل مقایسه نیست.

مسیرهای دسترسی به مسجد وکیل
مسجد وکیل در مرکز شهر شیراز قرار دارد و شما برای رسیدن به آن به دردسر نخواهید افتاد. اگر قصد دارید با اتومبیل شخصی، به مسجد وکیل بروید، ابتدا خودتان را میدان شهرداری برسانید، پس از رسیدن به میدان، باید وارد خیابان پیروزی شوید. سپس وارد خیابان فرهنگ شوید و تا انتهای آن برانید، در انتهای خیابان فرهنگ وارد خیابان طالقانی شوید. مسجد وکیل در همین خیابان قرار دارد.
اگر قصد دارید تا با مترو به مسجد وکیل بروید، باید در ایستگاه زندیه از قطار پیاده شوید و کمی پیادهروی کنید تا به مسجد برسید.
ساعات بازدید از مسجد وکیل
شما میتوانید از ساعت ۸ صبح تا ۸: ۳۰ شب به بازدید از مسجد بروید.
توجه داشته باشید این مجموعه در روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (علیهالسلام)، رحلت پیامبر اکرم (صلیالله)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (علیهالسلام) تعطیل است.