مسجد نصیرالملک شیراز، نمایشی کامل و بینقص از ترکیب طرح، رنگ، هنر و معماری.
اگر قصد سفر به جاهای دیدنی شیراز را دارید، به شما توصیه میکنیم تا یک لیست از مکانهای تاریخی، تفریحی و فرهنگی شیراز تهیه کنید و برنامه سفر خود را طبق این لیست بچینید. تا بتوانید به تمام این مکانهای دیدنی و خاطرهانگیز سری بزنید.
حال اگر به هنر و معماری و به بیان بهتر جلوههای بصری ایجاد شده از همکاری خالق و مخلوق علاقه دارید، مسجد نصیرالملک را در صدر لیست خود قرار دهید.
حقیقتاً و بدون هیچ اغراقی، این مسجد یکی از شاهکارهای هنر و معماری ایرانی اسلامی بهشمار میرود.

تاریخچه مسجد نصیرالملک
این مسجد به دستور میرزا حسن علی خان ملقب به نصیرالملک، در سال 1255 احداث شد و پروسه ساخت و اتمام آن 12 سال به طول انجامید. نصیرالملک از دو معمار زبردست شیرازی برای ساخت این بنا استفاده کرده است.
پس از ساخت مسجد، تغییرات چندانی روی آن صورت نگرفته است و تنها در طی سالیان توسط افراد مختلف مرمت و بازسازی شده است.
مسجد نصیرالملک، نماینده بینظیر معماری ایرانی اسلامی
آنچه این مسجد را از دیگر مساجد و بناهای تاریخی ایران متمایز کرده است، هنر و معماری به کار رفته در آن است. نکته جالب توجهی که در معماری این مسجد وجود دارد توجه به بسیاری از علوم هنری، دینی و جغرافیای است.
بهعنوان مثال شما هر زمان از روز که در این مسجد حضور داشته باشید، با توجه به زاویه تابش خورشید، رنگها و جلوههای متفاوتی از تابش و انعکاس نور را مشاهده خواهید کرد.
آیات قرآن و اشعار سعدی نقش بسته بر دیوارهای این مسجد، قرآن و گلستان سعدی را بسیار ماهرانه و زیبا پیش چشمان شما به نمایش گذاشتهاند.

استفاده هنرمندانه از کاشیهای رنگی در مسجد نصیرالملک، آن را به یکی از زیباترین و خاصترین مساجد ایران از دیدگاه مقرنس تبدیل کرده است. معماران این بنا، با بهکارگیری شیشههای رنگی بیشمار با رنگهای زیبا و چشم نواز، به زیبایی مسجد افزودهاند و استفاده از شیشههای رنگی سبب شده است تا این مسجد، مسجد صورتی ایران نیز نامیده شود.
طراحی و ساخت شبستانهای این مسجد نیز بسیار برنامه ریزی شده و معقول صورت گرفته است. شبستان شرقی، شبستان زمستانی نام دارد و برای استفاده در فصل تابستان و زمانی که هوای شیراز گرم است، ساخته شده است. زاویه این شبستان نسبت به تابش خورشید طوری قرار گرفته است که کمترین میزان نور وارد شبستان شود و برای استفاده در تابستان مناسب باشد.
این میزان از دقت و ظرافت برای احداث یک بنا، در عصر جدید تقریباً نایاب است.
معماری به کار رفته در این بنا، اوج معماری ایرانی اسلامی است که از دوران صفویه در ایران آغاز شد و در اواخر دوران قاجار، رو به افول رفت. در واقع از محدوده زمانی ساخت مسجد نصیرالملک سایر بناهای تاریخی در شیراز و سایر شهرها، دیگر چنین آثاری در ایران ساخته نشد.

ساعات بازدید از مسجد نصیرالملک
در نیمه اول سال: بین ساعات ۸ تا ۱۷به صورت یکسره
در نیمه دوم سال از ساعت ۷ تا 30: 16 به صورت یکسره
این مجموعه در روزهای اربعین، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (علیهالسلام)، رحلت پیامبر (صلیالله)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (علیهالسلام) تعطیل است.
بهترین ساعات بازدید
اگرچه امکان بازدید از مسجد از صبح تا بعد از ظهر هر روز وجود دارد، اما بهترین زمان برای تماشای سمفونی رنگ و نور این مسجد، در ساعات اولیه صبح (8-10 صبح) است.
مسیرهای دسترسی به مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک در محله گودعربان و خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد.
شما برای رفتن به مسجد به وسیله مترو نیز میتوانید از خط یک مترو شیراز استفاده کنید و در ایستگاه ولیعصر (عجلالله)، از قطار پیاده شوید و اندکی از مسیر را نیز پیاده بروید.