قلعه حاج وکیل اراک یکی از جاهای دیدنی اراک بوده که از زمان حکومت قاجاریه در دست ساخت قرار گرفته و در همان زمان نیز به بهره برداری رسید است. این قلعه که با نام دیگر خود یعنی عمارت کلاه فرنگی نیز شناخته می شود. سالانه هزاران گردشگر را به خود می بیند.
قلعه حاج وکیل که به عنوان یکی از آثار تاریخی و باستانی ایران شناخته می شود، در سال 1375 به عنوان یکی از آثار ملی ارزشمند کشور با شماره ۱۷۷۱ به ثبت رسید. از همان موقع نیز تا به حال زیر نظر نهاد های مربوطه بوده تا در صورت نیاز مرمت و بازسازی روی آن انجام گیرد.

بنای قلعه
ساختمان قلعه حاج وکیل دارای ۹۰۰ متر مربع مساحت بوده و کل محوطه دارای ۳۸۰۰ متر مربع مساحت است. این ساختمان که قسمت کوچکی از کل قلعه اولیه به حساب می آید، دارای حیاط، شبستان ، ایوان ، همکف و بالاخانه است.
بنای اصل این سازه از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده که به قسمت شمالی آن برون گرا و به قسمت جنوبی آن درون گرا گفته می شود. یکی از نکاتی که زیبایی این قلعه را دو چندان می کند، کاشی های لعاب داری است که با آن دیواره ها و بدنه بیرونی این بنا تزئین شده است. اما داخل بنا فاقد هر گونه تزئینات لعاب کاری شده است.
از تزئینات قلعه وکیل می توان ستون های طراحی شده آن، آجر کاری، نقش و نگار های هندسی و کاشی های هفت رنگی اشاره کرد که نمای بیرونی این قلعه را غرق در زیبایی و نشاط کرده اند. همین امر نیز سبب شده تا نمای خارجی این بنا کمی از نمای داخلی زیبا تر به نظر برسد.

تاریخچه قلعه حاج وکیل اراک
این سازه که در زمان ناصرالدین شاه قاجار و همزمان با تاسیس کمپانی فرش زیگلر در اراک، برای این شرکت ساخته شد ، بعدها به عنوان قلعه محمد حسین وکیل معروف شد و تا امروز نیز این بنا به عنوان یکی از جاهای دیدنی اراک به نام این بزرگ مرد است.
قلعه حاج وکیل یکی از چندین جاهای دیدنی اراک است که نمایانگر دوران حضور و نفوذ انگلیسی ها در ایران است. همانطور که در قبل نیز به آن اشاره شد، این بنا در دوران قاجار با هدف انحصاری کردن تولید فرش احداث شد که پس از فرو پاشی شرکت زیگلر، و از بین رفتن کنسولگری انگلیس و خریده شدن توسط حاج وکیل، به این نام معروف شد.
قلعه حاج وکیل امروزه با تغییر کاربری به عنوان دانشگاه جامع علمی کاربردی صنایع دستی فعالیت دارد. و از صنایع دستی که در آن مشاهده می شود می توان به گلیم، فرش دست بافت ، آثار چوبی ، آثار قلم زنی، تابلو فرش، تابلو خطاطی اشاره کرد که هر کدام توسط دستان پر توان بزرگان اراک، تهیه و گرد آوری شده است.

مسیر دسترسی
برای دسترسی به جاهای دیدنی اراک از جمله قلعه حاج وکیل اراک، ابتدا می بایست راهی شهر دیدنی و تاریخی اراک شده و پس رسیدن به مقصد خود، با استفاده از اپلیکیشن های مسیریاب یا پرس و جو از مردم محلی، به سمت الکه بروید. پس از رسیده به الکه می توانید با ورود به خیابان هاشمی نژاد، بنای این قلعه را مشاهده کنید.