قرار است در مورد جاذبهی خاص طبیعی و توریستی صحبت کنیم که شاید کمتر کسی آن را در لیست ذهنی خود از جاهای دیدنی گرگان قرار داده باشد. ساحل جزیره آشوراده، یکی از 5 جزیرهی دریای خزر و تنها جزیرهی ایرانی این دریا است. پس اگر به سفر دریایی و کوتاه در دریای خزر علاقه دارید، تنها گزینه پیش روی شما همین جزیره است.
موقعیت جغرافیایی جزیره آشوراده
از این جهت آشوراده را جزو جاهای دیدنی گرگان معرفی میکنیم که فاصلهی آن تا شهرستانهای استان گلستان، نسبت به دیگر استانها کمتر است و مسیر رفت و آمد راحتتری دارد. از نظر جغرافیایی اما این جزیرهی 2000 جریبی، در منتهی الیه شرقی شبه جزیره میانکالهی شهرستان بهشهر استان مازندران و در 3 کیلومتری بندر ترکمن و 23 کیلومتری گرگان قرار دارد.

آب و هوای مرطوب و معتدل این جزیره باعث شده است تا تنوع زیستی آن بسیار جذاب باشد. البته با کم شدن آب دریای خزر، این جزیره به شبه جزیره تبدیل میشود. خاک آن ماسهای است و درختانی مثل انار ترش و تمشک وحشی خیلی راحت در آن رشد میکنند. بوتهها و درختان انار و تمشک سرپناه شغالها هستند.
دسترسی به ساحل جزیره آشوراده
برای رفتن به جزیره آشوراده، دو راه دارید:
- میتوانید وارد استان مازندران شده و سپس به سمت قائمشهر، ساری و بعد بهشهر راهی شوید. زمانی که به بهشهر رسیدید، به سمت مسیر کردکوی حرکت کنید تا بتوانید به بندر ترکمن برسید. برای رفتن به جزیره هم از بندر ترکمن قایق وجود دارد.
- مسیر دوم از خود استان گلستان و شهر گرگان است. از شهر گرگان به سمت بندر ترکمن حرکت کنید. بعد از رسیدن به بندر، باید از قایق استفاده کنید تا به آشوراده برسید.

تاریخچه ساحل جزیره آشوراده
طبق گفتهی مورخان، آشوراده تنها بازماندهی سه جزیرهای است که در گذشته در این موقعیت جغرافیایی وجود داشتهاند. در واقع با بالا آمدن آب سطح دریا، دو جزیرهی دیگر ناپدید شدند.
آنچه که تاریخ از این جاذبه به ما میگوید این است که در گذشته و به خصوص در زمان صفویان، شکارگاه پادشاهان و درباریان بوده است. همانطور که قبلا هم گفتیم، این جزیره نزدیک به میانکاله است، پس میتوان آن را قلمرو ببر مازندران هم در نظر بگیریم. در طول تاریخ روسها توجه ویژهای روی این جزیره داشتند و بارها سعی کردند آن را تسخیر کنند اما مردم ترکمن هربار مقتدرانه آن را پس گرفتند.
آشوراده در ابتدا خالی از سکنه بود، اما با راهاندازی پایگاه دریایی و همچنین تاسیس شیلات در دهه 30 شمسی، مردم برای ماهیگیری، پرورش اسب، کشاورزی و حتی دامداری به این منطقه مهاجرت کردند. بعد از اینکه سطح آب دریا مجدد بالا آمد، مردم ساکن در این جزیره درگیر مشکلات مقابله با سیل شدند و ضررهای وارد شده به معیشت آنها باعث شد تا جزیره را تخلیه کنند. در حال حاضر فقط کارکنان شیلات و پژوهشگران در این منطقه سکونت موقت دارند.
“لازم به ذکراست که ساحل آشوراده یک ساکن و هم نشین همیشگی هم با نام سید عقیل سادات حسینی دارد که سوژه مستند فیلم “من میمانم” هست. “

جاذبههای گردشگری ساحل جزیره آشوراده
- همانطور که گفتیم این جزیره طبیعت فوقالعاده با گونههای گیاهی و حیوانی خاصی دارد. شما میتوانید در آشوراده حیواناتی مثل شغال، روباه، قرقاول، فلامینگو، اسب وحشی و از همه مهمتر فوک خزری را ببینید.
- اگر علاقهمند به کمپ کردن در طبیعت هستید، میتوانید اقامت خوبی را در این بخش از دریای خزر داشته باشید، در غیر اینصورت باید به بندر ترکمن برگردید و شب را در اقامتگاههای بندر سپری کنید. امکانات رفاهی این جزیره خیلی زیاد نیست و بهتر است از قبل همراه خود لوازم مورد نیاز را ببرید. در واقع به دلیل کم بودن امکانات رفاهی است که کمتر آن را در لیست جاهای دیدنی گرگان و یا حتی شمال کشور میبینیم.
- پل چوبی این جزیره برای علاقهمندان به عکاسی جذابیت زیادی دارد.همان ابتدای ورود میتوانید عکاسی را شروع کنید.
- قلعه مثلثی که در زمان اشغال روسها ساخته شده است هم یک اثر خاص و تاریخی است.
- دژهای صفوی که برای اقامت در دوران شکار از آنها استفاده میشد هم نباید نادیده گرفته شوند.
- یادتان نرود که در بندر قدم بزنید و از صدای دریا و پرندهها لذت ببرید.