دریاچه گهر لرستان از جاهای دیدنی لرستان بوده که در دل رشته کوه های اشترانکوه چشم جهانیان را به خود دوخته و هر لحظه اقامت در آنجا را زیبایی خاصی می بخشد. این دریاچه بسیار زیبا در ارتفاع ۲,۳۶۰ متری از سطح آب های آزاد قرار گرفته.
همچنین به گفته برخی نظرییه شناسان باستان به نظر می رسد که در اثر زمین لرزه ای بزرگ در زمان های قدیم به وجود آمده باشد؛ چرا که این دریاچه گهر روی گسل اصلی زاگرس واقع شده است و به احتمال بالا گسسته یا پیوسته شدن گسل و در نهایت بسته شدن دهانه دره عامل شکل گیری این دریاچه است.

قسمت های دریاچه
دریاچه گهر شامل دو قسمت به نام های گهر بزرگ ( کله گهر ) و گهر کوچک ( کره گهر ) می باشد. این دریاچه بزرگ عرضی بالغ بر ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر داشته و طول آن نیز به ۱۸۰۰ متر می رسد، از همین رو سالانه جمعیت زیادی از گردشگران خارجی و داخلی به دیدن این مناظر طبیعی می روند.
از طرفی بارش های زیاد ( حدود ۵۰۰ تا ۹۰۰ میلی متر ) که عمدتا به صورت برف بوده و در این منطقه می بارد، باعث یخبندان و یخ زدن سطح دریاچه شده و همین امر سبب شده تا مناظر زیبای طبیعی در این منطقه به وجود بیاید.

دریاچه گهر کوچک یا همان کره گهر ککه یکی دیگر از جاهای دیدنی لرستان است، با وسعت تقریبی پنج هکتار، فاصله ای دو کیلومتر با کله گهر دارد. از زیبایی های این دریاچه می توان به پیدا بودن ماهی های درون آن به دلیل عمق کم آب اشاره کرد.
نحوه پیدایش دریاچه گهر لرستان
در سال 1890 میلادی بانویی انگلیسی به نام ( ایزابلا لوسی بیشاپ ) برای مدت زمان تقریبی سه ماه مشغول تحقیق در این منطقه بود و ۱۰۰۰ کیلومتر راه پیمایی کرد. و در نتیجه اقدامات او بود که منجر به پیدایش این دریاچه شد که در آن زمان به نام دریاچه ایران برای گردشگران اروپایی معرفی شد.
پیشنهاد میشود مقاله آبشار ونایی را هم مطالعه کنید.

اگر چه ، اسناد معتبر و موثق تاریخی حاکی از آن است که زمین شناسی اتریشی به نام ( آ-رودلر ) اولین کسی بود که در سال ۱۸۸۸ میلادی موفق به کشف دریاچه گهر که از جاهای دیدنی لرستان است شد. قدیمی ترین تصویر به ثبت رسیده از این دریاچه نیز توسط ژان ژاک دومرگان فرانسوی، در سال ۱۸۹۱ میلادی گرفته شده است.
پوش گیاهی و جانوری
در این زیستگاه بسیار کامل، می توان انواع مار ماهی، ماهی قزل آلای رنگین کمانی، قورباغه، ماهی خال قرمز و لاک پشت را یافت که به حیات در این مکان که از جاهای دیدنی لرستان است پرداخته اند. از طرفی دیگر نیز طبیعت بکر دریاچه گهر و کوه های منطقه اشترانکوه نیز حیوانات و پرندگان گوناگونی از جمله بز، آهو، پلنگ، کبک دری، گرگ، عقاب طلایی، گراز، کفتار، خرس قهوه ای، شغال، عقاب و… را نام برد.

علاوه بر جانوران متنوع، بیش از ۶۰۰ گونه گیاهی و بالغ بر ۵۳ گونه درخت و درختچه در منطقه اشترانکوه شناسایی شده که از جمله آن ها می توان به شیر خشت، زرشک، گردو، سیب وحشی، بید، دافته، شنگ، انجیر، ارژن، بادام وحشی، گون و… اشاره کرد.
به گردی مجله گردشگری برای همه
