سیر تاریخی خانه
اعجاب و ارزشمندی این خانه در این است که سه دوره ی تاریخی قاجار،صفویه و پهلوی را در خود جای داده است. از جاهای دیدنی کردستان بناهای تاریخی است.قدمتی تاریخی که حوادث بسیاری را به چشم خود دیده است. از نامی که برای این خانه آصف وزیری تحت عنوان خانه ی کرد گذاشته اند،پیداست که این خانه چیزی بیشتر از یک عکارت تاریخی است چ هویت مردم کرد را درخود جای داده است.
خانواده ی معتمد هاشمی ها به عنوان اولین مالکان این خانه شناخته شده اند و در زمان حضورشان در آن خانه تعدادی از اتاق ها و شاه نشین و بطور کلی قسمت های شمالی خانه را طراحی کرده اند و مربوط به آن زمان که به دوران صفویه است برمیگردد،و در دوره ی مالکیت هرشخص بخشی به این خانه اضافه شد ،به عنوان مثال در دوران قاجار که میرزا محمدرضای وزیر مالک این خانه شد

از جاهای دیدنی کردستان همین عمارت شد.حمام این عمارت و بخش های زیادی از حیاط را طراحی و به بنا اضافه کرد و بنا رفته رفته با مالکیت هرشخص و تغییراتی که در آن ایجاد میشد زیباتر و کامل تر میشود و بعد از میرزا محمد رضای وزیر این خانه تحت مالکیت پسر اش درآمد که بنا به معماری ویژه ی زمان خود رنگ و رویی تازه به عمارت داد و سر در وردی آن را ساخت که باعث جلب توجه همگان به بنا شد،همچنین بخش های غربی و شرقی بنارا دستخوش تغییراتی کرد.
و علت نام گذاری عمارت به عمارت آصف هم از زمان مالکیت این شخص روی بنا ماند،نسل به نسل چرخیدن خانه در دست مالکان مختلف باعث شد این بنا دوره های متفاوتی را به چشم ببینید و مجموعه ای کامل از هنر معماری در چند دوره باشد.در معماری این خانه اقلیم کوهستانی کردستان در نظر گرفته شده است.

دیوار ها در برابر نفوذ سرما عایق و فشرده و نور گیر ها به نحوی است که در فصل زمستان هوای خانه گرم بماند و در تابستان در مسیر وزش باد باشد.
گردش در عمارت
خانه آصف وزیری بخشهای مختلفی دارد.دراین قسمت بخشی از حال و هوای عمارت را برای شما مینویسیم تا اگر امکان سفر ندارید با زیبایی های آن آشنا شوید و اگر روزی قصد داشتید به این عمارت سری بزنید درمورد بخش های مختلف آن آگاهی داشته باشید.عمارت دارای چند خیاط زیبا میباشد که هریک از این حیاط ها یک کاربری و استفاده داشته اند.
یکی از حیاط ها برای عبور و مرور و فعالیت های مستخدمان بوده و حیاطی دیگر برای راحتی و انجام فعالیت های طبخ غذا و شستشو تااز دیگر بخش ها جدا باشد مجسمه هایی که درون مطبخ هستند حال و هوا فرهنگ مردم کرد دراین بخش از زندگی را نشان میدهد،و موزه ای که در این خانه آصف وزیری ساخته شده یکی از بزرگ ترین موزه های قومیت کرد در ایران است.و حیاط دیگری که در بخش جنوبی عمارت قرارگرفته است و یک زیر زمین در کنار آن قرار دارد.

مقرنس کاری ها و گچبری هایی که ساعتها چشم را به خود مشغول میکند اورسی هایی که بدون استفاده از چسب و یا میخ ساخته شده است و حشرات را از خود دور میکند همگی نشان از ظرافت معماری و اقتباس آن از معماری اصفهان دارد،آب نماها و باغچه هایی که صفا بخش حیاط هستند،مجموعه ای از آثار فرهنگ کرد در این بنا جمع آوری شده است که در زمانی کوتاه شما را با شگفتی های این فرهنگ آشنا میکند.
یکی از بخش های چشم نواز عمارت تالار اورسی ها است.این خانه برای مدیریت آب سیستم تقسیم آب دارد و این فرآیند در اتاق تقسیم آب صورت میگیرد ،آب عمارت از یکی از رشته قنات هایی که در غرب سنندج قراردارد تامین میشود.
و حمامی که فقط مختص استفاده ی ساکنان خانه بوده است و با امکانات فراوان به نسبت زمانه ی خود طراحی شده است.و حتی منبع آب اضافی برای مواقع اضطراری در آن تعبیه شده است.یکی از ویژگی های مشترک این خانه با معماری زمان قاجار طراحی راه پله های آن است که شاه نشین را به ورودی خانه وصل میکند
مسیرهای منتهی به عمارت
برای رسیدن به این عمارت زیبا باید به سمت خیابان شاپور ،حوالی مسجد دارالاحسان بروید ، اگر قصد پیاده رفتن به این مکان را دارید از میدان آزادی به سمت انقلاب حرکت کنید و از زیبایی های مناظر شهری استفاده کنید .
بهترین زمان بازدید از خانه
زمان بازدید از خانه در فصل های مختلف متفاوت است در فصل بهار و تابستان این عمارت از ساعت 9تا 1:30 و عصر ها از ساعت 15:30تا 20شب پذیرای میهمانان است ولی در فصل پائیز و زمستان از ساعت 9تا13و 15تا18باز است.