یکی از مکان های تاریخی و از جاهای دیدنی کرمان که قدمتی نزدیک به دویست سال دارد آرامگاه مشتاقیه کرمان است. این آرامگاه در سال ۱۲۲۳ و در زمان قاجار در خارج از شهر بنا شده است. البته هم اکنون در داخل شهر قرار دارد. این مکان به گنبد مشتاقیه نیز معروف است.
این مکان مقبره و آرامگاه پیشوای صوفیه یعنی مشتاق علی شاه است که شاعری جوان بوده و نزدیک به ۱۷۰ سال پیش در کرمان زندگی میکرده است. در سال ۱۲۶۰ یعنی پس از وفات مشتاق علی شاه یک گنبد برای مزار او در این آرامگاه ساخته شد. این آرامگاه هم اکنون در نزدیکی میدان شهدای کرمان قرار داشته و زمان بازدید از این مکان از ساعت هشت صبح تا پنج بعد از ظهر میباشد.

تاریخچه آرامگاه مشتاقیه کرمان
همانطور که گفته شد ساخت این آرامگاه به زمان قاجار برمیگردد. علت ساخت این مکان دفن حاکم کرمان در آن زمان یعنی میرزا حسین خان راینی بوده است. اما علت قرار دادن نام مشتاقیه بر روی این آرامگاه قرار گرفتن پیکر پیشوای صوفی یعنی مشتاق علی شاه در آنجا میباشد. ساخت گنبد اصلی این آرامگاه یعنی گنبد آجری شکل، مربوط به اواخر دوران صوفیه و ابتدای قاجار است.
مقبره این دو نفر، یعنی میرزا حسین خان و مشتاق علی شاه در قسمت شمالی این آرامگاه قرار دارد. وجود دو گنبد کاشی پوش برای همین دو مقبره میباشد. علت مرگ مشتاق سنگسار او بوده است. طبق شواهد تاریخی این بزرگ صوفیه را به دلیل خواندن قرآن با صدای سه تار دستگیر کرده و حکم سنگسار وی را صادر کردند.

زیبایی ها و معماری آرامگاه مشتاقیه کرمان
این مکان به دلیل تخریب زیاد بارها مورد مرمت قرار گرفته است. آخرین مرمت مربوط به ده سال قبل یعنی سال ۱۳۹۱ میباشد. کاشی کاری های روی دو گنبد بر فراز مقبره میرزا حسین خان و مشتاق علی شاه، جنبه تاریخی ندارند چراکه به تازگی و حدود سی سال قبل ساخته شده اند. دلیل این کاشی کاری ها مرمت بنا بوده است.
اما شما میتوانید به هنگام ورود به داخل آرامگاه گنبد آجری زیبایی را مشاهده کنید که پس از دویست سال همچنان سالم باقی مانده است و این مکان را به یکی از جاهای دیدنی کرمان تبدیل کرده است. با اینکه گچ کاری ها، کاشی کاری های این مجموعه قدمت کمتری نسبت به بنای آجری آن دارند اما فضای داخل آرامگاه مشتاقیه را بسیار زیبا و منحصر به فرد کرده اند.

چه کسانی در این آرامگاه دفن شده اند؟
در این آرامگاه که یکی از جاهای دیدنی کرمان میباشد، بزرگان صوفی بسیاری آرام گرفته اند که دو تن از معروف ترین آنها میرزا حسین خان و مشتاق علی شاه هستند. همچنین در این آرامگاه بزرگانی مانند کوثر علی شاه همدانی و شیخ اسماعیل هراتی که از نامیان و بزرگان صوفیه هستند نیز دفن شده اند.
دسترسی به این آرامگاه بسیار آسان بوده و شما میتوانید به راحتی این مکان را در میدان مشتاق پیدا کنید. بازدید از این مکان رایگان بوده و مدت زمان بازدید یک الی دو ساعت میباشد.