جاهای دیدنی شیراز فراوان است.همواره از شیراز به عنوان مهد ادب و فرهنگ ایران زمین نام برده میشود و حقیقتاً نیز لایق این توصیف است. این شهر دو تن از بزرگترین شاعران تاریخ ایران و حتی جهان را در خود پرورانده است.
از شما دعوت میکنیم با ما همراه باشید، تا باهم گشتی در آرامگاه سعدی، شاعر و حکیم نامی قرن هفتم هجری، بزنیم و با این شاعر گرانقدر بیشتر آشنا شویم.
آرامگاه سعدی، از قرن هفتم تا کنون
سعدیه یا همان آرامگاه سعدی که هم اکنون یکی از بناهای تاریخی و دیدنی مهم شیراز محسوب میشود، در گذشته خانقاه سعدی بوده است. سعدی در اواخر عمرش در این مکان زندگی میکرده است و پس از فوت وی نیز، در همین مکان دفن میشود.
چند سال پس از فوت وی، مقبرهای بر روی قبر وی ساخته میشود اما با توجه به برخی روایات که سعدی را به اهل تسنن منسوب میدانند، آرامگاه وی دو بار تخریب شده است. یک بار در سال 998 و توسط حکمران شیراز و یک بار هم در اوایل حکومت قاجار و به دستور یکی از علما شیراز.
بنا و ساختمانهایی که در حال حاضر وجود دارد در سال 1329 و توسط علی اصغر حکمت و انجمن آثار ملی ایران ساخته شده است.

حوضچههای مرمری که شفا میدهند
طبق یکی از قدیمیترین گزارشات تاریخی که از ابن بطوطه به جای مانده است: پس از وفات سعدی، مردمی که به زیارت مزار وی میرفتند، لباسهای خود را در حوضچههای مرمر که در اطراف مزار قرار داشته میشستند. مردم معتقد بودند که این شستن لباسها در حوضچههای آرامگاه سعدی خاصیت شفابخشی دارد و آنها را از بیماریها دور میکند.
گشتی در آرامگاه سعدی
سعدیه نیز مانند حافظیه هیچگاه از دوستداران شعر و ادب فارسی خالی نبوده است. جوانان و سالخوردگانی که برای رازگویی خدمت لسانالغیب شیراز رسیدهاند، اینک به سعدیه میآیند تا برای ادامه راه پندی حکیمانه بشنود و به نوعی توشه راه میخواهند.
مزار سعدی دقیقاً در وسط بنا هشتضلعی قرار دارد و اشعار حکیمانه وی در گرداگرد مزارش چشم نوازی میکنند. برخی اشعار در توصیف و ثنای پیامبر اکرم (صلیالله) است و بعضی دیگر مضمون اخلاقی و عرفانی دارند.

کتیبه روی سنگ قبر سعدی نیز مانند حافظ فانی و از بین رونده بودن دنیا را به دوستداران یادآوری میکند و به عنوان اولین پند اخلاقی به آنان میآموزد که هر چیزی جز ذات اقدس الهی فناپذیر است و تنها اوست که باقی میماند:
کل شی هالک و انت الباقی…
از جمله سرودههای سعدی که در آرامگاه وی به چشم میخورد بیت:
ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید هزار سال پس از مرگ او گرش بویی
است. مفاهیم عمیق عرفانی و دینی بسیاری در این بیت نهفته است که ازجمله آنها میتوان به عشق به معشوق اشاره کرد که از نظر سعدی عشق جاودانه است و چه بسا عامل جاودانگی.

ساعات بازدید از آرامگاه سعدی
ساعات بازدید آرامگاه سعدی از ۸ صبح تا ۷: ۳۰ عصر است.
توجه داشته باشید که این مکان در روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (علیهالسلام)، رحلت پیامبر (صلیالله)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر (علیهالسلام) فعالیت ندارد.
مسیرهای دسترسی به آرامگاه سعدی
سعدیه در خیابان بوستان و در کنار باغ دلگشا قرار دارد شما برای بازدید از این مجموعه با اتومبیل شخصی باید هر جای شیراز که هستید، ابتدا خود را به بلوار دلگشا برسانید. پس از رسیدن به چهارراه دلگشا، به سمت راست بپیچید و وارد بلوار بوستان شوید. بلوار بوستان را تا انتهای آن ادامه دهید تا در ورودی سعدیه را ببینید.
نزدیکترین ایستگاه مترو به این مکان ایستگاه ولی عصر (عجلالله) است که حدوداً 3.5 کیلومتر تا سعدیه فاصله دارد.