Search

یخدان مویدی کرمان

یخدان مویدی کرمان

حتما الان که در حال خواندن این متن هستید، قصد سفر به شهر تاریخی کرمان و یا کسب اطلاعات درباره این شهر را دارید. این شهر دارای مکان های تاریخی بسیاری می‌باشد که یخدان مویدی کرمان از جاهای دیدنی کرمان است که در این مطلب راجع به آن صحبت خواهیم کرد.

ابتدا سراغ نام این مکان برویم چرا به آن یخدان می‌گفته اند؟ دلیل این نام این بوده است که این مکان برای مدت بسیاری انبار یخ بوده و مردم این شهر به را از این مکان تهیه می‌کرده اند. بنابراین وجود این مکان نشان از قدمت آن دارد. چراکه این مکان در زمانی فعال بوده که برق هنوز وجود نداشته است و چیزی به نام یخچال در خانه مردم به شکل کنونی نبوده است. به همین دلیل مردم در آن زمان به کمک خشت و کاهگل، یخدان ها را به نحوی می‌ساختند که نفوذ گرما در آن به حداقل رسیده و از آب شدن یخ ها جلوگیری شود.

یخدان مویدی کرمان
منبع:گوگل مپ یخدان مویدی کرمان

تاریخچه یخدان مویدی کرمان

یکی از جاهای دیدنی کرمان با قدمتی بالا یخدان مویدی کرمان است که ساخت آن به انتهای دوران صفویه برمیگردد. مالک این بنا فردی به نام مویدالدین بوده است که دستور ساخت این مکان را داده و نام خود را بر روی آن گذاشته است. تا زمان اختراع برق این یخدان فعالیت داشته و مردم کرمان یخ خود را از اینجا تهیه می‌کرده اند. اما پس از اینکه مدتی از آمدن برق گذشت، عملا با بوجود آمدن یخچال، کارایی این مکان نیز از بین رفت و به مکانی متروکه تبدیل شد.

متاسفانه تا دهه هشتاد این مکان، محل تجمع زباله بود که با پیگیری های انجام شده، پاکسازی لازم در این بنای تاریخی صورت گرفت و به عنوان یکی از آثار باستانی ایران و یکی از جاهای دیدنی کرمان به ثبت رسید.

معماری یخدان مویدی کرمان

این بنای تاریخی زیبا در راس دارای گنبدی مخروطی بوده و این گنبد به نحوی از کاهگل ساخته شده است که حداقل گرما را به درون یخدان منتقل کند. هرچند انتقال مقداری گرما به داخل اجتناب ناپذیر است. همچنین این مکان دارای دیوارهای کاهگلی و خشتی بلندی است تا بر روی گنبد سایه انداخته و درون آنرا به یخچالی حقیقی تبدیل کنند که یخ قادر بود برای مدت ها در آنجا بماند و ذوب نشود. معماری این بنا نشان از هوش بالای معماران دوره صفویه دارد که تمام جوانب را برای ساخت یک یخدان مناسب سنجیده اند.

یخدان مویدی کرمان
منبع:گوگل مپ یخدان مویدی کرمان

این ذکاوت تنها به ساخت فضای بیرون یخدان محدود نمی‌شود. در داخل فضایی چاله مانند ایجاد شده تا به را درون آن قرار دهند و بازهم از گرمایی که ممکن است باعث ذوب آن شود جلوگیری کنند. علت استفاده از خشت و کاهگل این است که این مصالح کمترین گرما را از خودشان عبور داده و در حقیقت به عنوان یک عایق برای حرارت و گرما عمل میکنند.

هم اکنون این مکان تاریخی بصورت یک بوستان درآمده و بازدید از آن در هر ساعتی بصورت رایگان امکان پذیر است. این بنا در خیابان کامیاب شهر کرمان واقع شده است.

دیگر مکان‌های تفریحی استان کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان

یکی از جاهای دیدنی کرمان که قدمت بالایی داشته و ساخت آن به دوران صفویه برمیگردد، حمام گنجعلی خان کرمان است. این حمام بخشی از مجموعه بزرگی به نام مجموعه گنجعلی خان می‌باشد. ساخت مجسمه ها از اقشار مختلف آن زمان، فضایی زنده و جذاب به این حمام بخشیده است. این بنای تاریخی در نزدیکی بازار بزرگ کرمان و میدان گنجعلی خان شهر کرمان است.

مجموعه ابراهیم خان کرمان

مجموعه ابراهیم خان کرمان یکی از جاهای دیدنی کرمان می‌باشد که در نزدیکی بنای تاریخی گنجعلی خان و در مجاورت میدان گنجعلی خان می‌باشد. چرا به آن مجموعه میگویند؟ این مکان بزرگ تاریخی تنها یک بنا نیست بلکه شامل مکان های متعدد تاریخی مانند آب انبار، مدرسه، حمام و همچنین بازار است که همین موضوع باعث شده تا به یکی از بزرگترین و پر بازدید ترین جاهای دیدنی کرمان شناخته شود. این مجموعه نزدیک به دویست سال قدمت تاریخی دارد و ساخت آن به دوران فتحعلی شاه قاجار برمیگردد. 

حمام وکیل کرمان

یکی از جاهای دیدنی کرمان که شهرت بسیاری دارد مجموعه وکیل است که حمام وکیل کرمان نیز جزئی از این مجموعه است. این مکان تاریخی که قدمتی بیشتر از صد و سی سال دارد در دوران قاجاریه با حکم محمد اسماعیل خان، حاکم آن زمان شهر کرمان ساخته شد. این حمام از زیباترین حمام های تاریخی در تمام ایران است که تا کنون ساخته شده است. علاوه بر این حمام بازار وکیل نیز از دیگر مکان های مجموعه وکیل می‌باشد.

آرامگاه مشتاقیه کرمان

یکی از مکان های تاریخی و از جاهای دیدنی کرمان که قدمتی نزدیک به دویست سال دارد آرامگاه مشتاقیه کرمان است. این آرامگاه در سال ۱۲۲۳ و در زمان قاجار در خارج از شهر بنا شده است. البته هم اکنون در داخل شهر قرار دارد. این مکان به گنبد مشتاقیه نیز معروف است.
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Search